Котлета не по-київськи. Як назви страв можуть обманювати про походження
Коли страва названа на честь міста або країни, можна подумати, що її придумали в цьому місці.
Але реальність часто може бути іншою, пише National Geographic.
Котлета по-київськи. Фото: Вікіпедія |
Один із прикладів – котлета по-київськи. Це панірована куряча котлета у фритюрі з начинкою з вершкового масла. Та вона родом не з України.
Хоча це і не почалося в Україні, котлета по-київськи, ймовірно, вперше з'явилася в російському меню в кінці XIX століття.
ЇЇ, можливо, придумали французькі шеф-кухарі, яких тоді любили наймати в місцеві ресторани.
Спершу страву робили з м'ясного фаршу – найчастіше зі свинини, але іноді з телятини або курки – і смажили на сковороді.
Рецепт став популярним на початку XX століття в Росії (особливо в мережі готелів Інтурист).
І до 1960-х років котлета з європеїзованою назвою перетворилася в модний британський і американський хедлайнер на проханих вечерях.
У Києві рецепт не був на слуху до 1970-х років.
Потім туристи почали запитувати його в ресторанах. Щоб задовольнити попит, Київ почав готувати котлети по-київськи.
Та іноді пекінська качка – це просто качка пекінської породи, яку готують і їдять в місті, де рецепт вперше "прижився".
Рецепт пекінської качки вперше з'явилася у рецептах у пресі в в 1330 році.
І так: бельгійські вафлі були винайдені в Бельгії, а філадельфійський чізстейк з Філадельфії.
Вас також може зацікавити:
Як назва страви допоможе харчуватися здоровіше? Пояснює одне дослідження
Лайфхак: як перетворити звичайну страву на шедевр
Як можна ТАК подавати їжу? Від вигляду цих страв може зникнути апетит. ФОТО
Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.
А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.