Правда чи маніпуляція: в Україні запустили сайт із фейками про коронавірус

Катерина Хорощак — 3 квітня 2020, 12:20

Українські журналісти та фактчекери створили сайт "По той бік пандемії", де зібрали найпоширеніші фейки та маніпуляції навколо теми коронавірусу.

На сайті понад 100 публікацій про коронавірус, які розподілені на фейки, маніпуляції та правду про пандемію.

Фото Freepik

Автори стверджують, що зараз це найбільша база перевірених матеріалів про COVID-19 в Європі, які масово поширювали у месенджерах та соціальних мережах.

"З початку карантину ми отримуємо десятки повідомлень на день з проханням перевірити, чи це не фейк", – каже авторка ініціативи та редакторка фактчекінгового проєкту "По той бік новин" Альона Романюк.

За її словами, велика частина фейків пов’язана з російською пропагандою, частина із ліками, інші із теоріями змови та нагнітанням паніки.

"По той бік пандемії" – це волонтерська ініціатива журналістів, аналітиків та фактчекерів редакцій "По той бік новин" (ІРРП), "Без Брехні", "Наші гроші. Львів", "Кавун.City", "Букви", а також незалежних фахівців із України та Німеччини.

Журналісти закликають читачів надсилати сумнівну інформацію про коронавірус на перевірку, скориставшись формою на сайті або писати одразу на сторінку "По той бік новин".

В усіх матеріалах кожна теза підкріплена лінком на першоджерело або поясненням визнаних (а не псевдо) експертів.

Вас також може зацікавити:

Що там з лікуванням проти COVID-19? Спростовуємо міфи щодо препаратів та профілактики коронавірусу

Як світ божеволіє через коронавірус: розвінчуємо чутки та міфи

Вживання часнику не вбереже від коронавірусу. ВООЗ спростовує міфи

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні