Дітей з ОРДЛО, які хочуть вступати в українські виші, не випускають з окупованих територій – Шмигаль

Наталiя Бушковська — 15 липня 2020, 14:13

Доходить інформація, що дітей, які знаходяться на території ОРДЛО та хочуть вступати в українські виші, бойовики не випускають на територію України.

Про це на пресбрифінгу заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

"Бойовики розуміють, що ці діти не повернуться, а залишаться працювати та вчитися в Україні, оскільки відчувається різниця між тим, що тут і там відбувається.

В цій ситуації необхідна наша реакція, наша робота, в тому числі з міжнародними партнерами аби це питання вирішити", – каже він.

Денис Шмигаль

Він також додав, що це є частиною стратегії деокупації, яка дозволить повернути молодь і дітей з тимчасово окупованих територій в Український освітній та культурний простір.

Цю ситуацію попросять взяти під контроль віцепрем'єр-міністра Олексія Резнікова.

Також планують підключити Міністерство освіти та науки.

Як повідомляє журналіст і представник Донецької області в ТКГ Денис Казанський на своїй сторінці в Facebook, окупанти заважають молоді виїжджати під приводом карантину.

"На окупованій території дійсно проживає багато молоді, яка хоче вирватися з резервації.

Для них вступ до українського вишу – це шанс покинути гетто. Але після того як Україна скасувала ЗНО для дітей з ОРДЛО, бойовики злякалися, що втратять молодь, і закрили людям виїзд. Під приводом карантину", – повідомив Казанський.

Він пояснив, що зараз дозвіл на перетин лінії розмежування видає "міжвідомчий штаб ДНР".

А він випускає тільки тих, хто має прописку на підконтрольній території.

"Абітурієнтів спеціально тримають у неволі, щоб вони втратили час і не змогли навчатися в українських вишах.

У відповідь на всі прохання дозволити виїзд, бойовики відповідають, що вступати треба в "університети ДНР", – стверджує журналіст.

Нагадаємо, що 22 червня президент Володимир Зеленський ініціював зміни до закону "Про вищу освіту".

Загальний меседж: діти з тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей повинні отримати можливість вступати в українські виші без ЗНО, тому що "ми боремося за молодь на тих територіях".

Вже 24 червня відповідний законопроєкт було зареєстровано в парламенті як невідкладний.

Вас також може зацікавити:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні