Нова Грета: в Австралії 15-річний учень протестує проти зміни клімату

Софія Кочмар-Тимошенко  — 30 вересня 2020, 12:38

Учень австралійської школи Амброуз Хейс проплив на баржі протесту в гавані Сіднея.

Він тримав величезний жовтий прапор із вимогою "Без газу" в рамках глобальної кліматичної акції, що закликає до більш активних дій світових лідерів.

"Я тут, бо мені набридла бездіяльність уряду Австралії щодо кліматичної кризи. Нам потрібно діяти зараз, поки не пізно", пояснив 15-річний кліматичний активіст Reuters.

Його протест це частина близько 500 кліматичних заходів, запланованих по всій Австралії в рамках руху "П'ятниці заради майбутнього", який прославила шведська студентка Грета Тунберг.

Хейс один із восьми студентів, які розпочали колективну акцію, щоб зупинити дії міністерки охорони навколишнього середовища Австралії Сьюзен Лей, яка схвалила розширення вугільної шахти, стверджуючи, що це загрожує їхньому майбутньому.

Учень австралійської школи Амброуз Хейс

Студенти стверджують, що міністр охорони навколишнього середовища зобов'язана піклуватися про захист їх від кліматичних змін, а розширення вугільної шахти Віккері в штаті Новий Південний Уельс у місті Уайтхейвен сприятиме зміні клімату та загрожує їхньому майбутньому.

Для Австралії зміни клімату це не уривок з міжнародних новин. Минулого року країною прокотилися масштабні пожежі, які пов'язують із змінами клімату, тому для австралійських школярів кліматичні проблеми стали більш реальними.

Але масові пожежі на початку цього року, які, на думку експертів, були спричинені посухою, що посилюється зміною клімату, підняли зміну клімату як проблему для багатьох, особливо, коли пожежі очікуються через кілька місяців, коли до Австралії повернеться літо.

Менш ніж два роки тому Хейс був розчарований, що школа бездіяльна щодо зниження викидів вуглецю. Зараз він є провідним кліматичним активістом в Австралії.

"Мені не потрібно робити це. Я мав би бути "нормальною дитиною", яка ходить до школи і не мусить про це турбуватися.

Але уряд не залишив нам вибору. Останні покоління не залишали нам вибору. Нам потрібно щось змінювати", каже Хейс.

Близько 300 000 австралійських школярів та кліматичних активістів минулого року вийшли на вулиці, вимагаючи термінових заходів щодо зниження викидів вуглецю. Ці протести розкритикували кілька вищих міністрів австралійського уряду.

Вас також може зацікавити:

16-школярку номінували на Нобелівську премію миру. Що видатного зробила Грета Тунберг

Ґрета Тунберг отримала премію в 1 млн євро і розповіла, як витратить кошти

Ґрета "відібрала дитинство" в українського Facebook

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні