Запишіть дату: у листопаді в небі буде видно метеоритний дощ

Софія Кочмар-Тимошенко  — 10 листопада 2020, 13:24

В середині листопада по всьому світу можна буде спостерігати метеоритний дощ – Леоніди.

Найбільшого піку дощ досягне з 16 по 17 листопада і може бути одним із найбільших метеоритних штормів – в деяких випадках навіть було видно до 50 тисяч метеоритів на годину.

Леоніди трапляються кожного року, але цього разу їх буде видно значно краще, оскільки пів місяць буде світити лише на 5%.

Очікується, що метеори падатимуть найбільше в темні години до світанку у вівторок, 17 листопада.

Ви зможете побачити від 10 до 15 метеорів на годину.

ВІДЕО ДНЯ

Що викликає Леоніди?

Метеорний потік Леоніди трапляється щороку в листопаді, коли орбіта Землі перетинає орбіту комети Темпел-Туттл, пише видання Space.com.

Комета пробирається навколо Сонця кожні 33,3 роки, залишаючи за собою слід пилового щебеню.

У ніч з 16 на 17 листопада буде добре видно метеорний дощ Фото: simonapilolla Depositphotos

Коли орбіта Землі перетинає цей слід уламків, шматочки комети падають до поверхні планети. Перетягування або опір повітря в атмосфері Землі призводить до того, що крихти комети нагріваються і запалюються в палаючі кулі вогню, які називаються метеорами.

Вони, як правило, мають розмір піщинки або горошини, тому повністю згорають, перш ніж вразити земну поверхню.

Метеори, які пережили всю подорож до Землі, називаються метеоритами. Але Леоніди, швидше за все, не доставлять жодного метеорита.

Леоніди отримали свою назву від латинської назви сузір'я Лева, у якому розташований радіант метеорного потоку (уявна точка на небесній сфері, у якій перетинаються зворотні подовження траєкторій метеорів).

Як подивитися на метеоритний дощ?

Для перегляду метеорного потоку не потрібно ні спеціального обладнання, ні багато навичок. Все, що вам дійсно потрібно, – це ясне небо, багато терпіння.

Поради науковців для ефективного споглядання за видовищем.

  1. Знайдіть відокремлене місце огляду, подалі від міських вогнів. Потрапивши на місце проведення, вашим очам може знадобитися від 15 до 20 хвилин, щоб звикнути до темряви.
  2. Одягайтесь за погодою і переконайтеся, що вам комфортно, особливо якщо ви плануєте довгий час залишатися на вулиці. Візьміть з собою ковдру або зручне крісло – спостереження за метеорами може бути грою очікування.
  3. Знайшовши місце огляду, ляжте на землю і подивіться вгору.

Чим відомий цей метеоритний дощ?

Перша велика метеорна буря сучасності була майже 200 років тому – в листопаді 1833 року.

Ця знаменита буря мала великий вплив на розвиток наукового дослідження метеорів. І це одна з причин, чому Леоніди настільки відомі.

Раніше метеори вважалися атмосферними явищами, такими як дощ або сніг. Але вченим було цікаво, чому дощ 1833 року був таким сильним?

У 1865 році астрономи відкрили комету Темпел-Таттл та встановили, що орбіта комети навколо Сонця становить близько 33 років.

Вчені передбачали, що в листопаді 1866 року буде нова метеоритна буря – так і сталося!

Таким чином, Леоніди 1833 року допомогли довести, що метеори походять з комет.

Вас також може зацікавити:

Коли світ зупинився. 6 фото з космосу, які показують вплив коронавірусу

Google опублікував 1000 неймовірних пейзажів Землі з космосу. ФОТО

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні