Як коронавірус перетворив нас на скнар: дослідження

Софія Кочмар-Тимошенко  — 5 грудня 2020, 11:00

Для багатьох економія стала болізним результатом втрати роботи, самоізоляції чи звільнення під час пандемії коронавірусу.

В той час як для інших локдаун зменшив потреби і їм стало просто соромно витрачати надміру.

Як довго це триватиме і як вплине на економіку.

Стефан Мос, оглядач The Guardian напередодні Різдва пише про те, як в 2020 році кожен із нас мало не став Скруджем.

"Одна із небагатьох змін в моєму житті, яка сталося через ізоляцію я перестав витрачати гроші. Раніше, я був доволі вільний у цьому.

Мій день в офісі виглядав так: кава на виніс в Лондоні за 2,80 фунта стерлінгів (105 гривень), обід Pret за 10 фунтів (380 гривень), час від часу бокал вина за 9 фунтів (340 гривень) в якому-небудь барі з сильно завищеними цінами.

А ще додайте сюди поїзд, метро, а час до часу і таксі, таким чином день в офісі обходився мені в середньому 50 фунтів стерлінгів (1900 гривень).

В березні усе змінилося. Я почав економити гроші, а не розтринькувати їх. Це було приємне відчуття, але з часом я перетворився на скнару.

Я не знаю причини, може це через світ, який став дуже крихким через пандемію, Брексіт, уряд, який явно перестрашений. У будь-якому разі я почав бути схожим на Скруджа", пише Стефан Мос.

Карантин змусив нас економити, але не тільки тих, хто втратив роботу.
Фото jamesteohart/Depositphotos

Перше, що слід сказати, що для багатьох економія це не вибір способу життя. Ті, хто втратив роботу, не мали іншої альтернативи як рахувати кожну копійку.

"Я записую всі свої витрати, бюджет, план.

Я роблю закупи в дешевих супермаркетах. Я мала погану звичку постійно щось шукати на Amazon, але довелося її змінити.

Це дивовижно, від скількох речей можна відмовитися, якщо доведеться", пише 54-річна Джульєта, колишня працівниця нафтової компанії, яку звільнили в липні через corona-кризу.

Це економія, породжена необхідністю. Але що вражало автора у відповідях читачів-респондентів найбільше, це те, що навіть ті, кому пощастило триматися на роботі, скорочували витрати.

Частково через те, що магазини були закриті, частково через страх за майбутнє. Але також, бо у людей виникає новий настрій, що зараз не час для надмірностей.

Безробітний страждає, а якщо біля нього є люди, які все ще працюють і кружляють, розкидаючи готівку, то це вважається образливим.

Для багатьох економія не є вибором, а єдиним виходом. Фото llcv/Depositphotos

Водночас інші респонденти оглядача The Guardian поділилися, що вони почали більше віддавати на благодійність заощаджені на поїздках та інші витратах гроші.

"Я пожертвувала на благодійність набагато більше, ніж раніше могла собі дозволити і змогла підтримати широкий спектр добрих справ, каже 54-річна Марія.

Я економлю близько 70 фунтів (2700 гривень) на місяць на витратах на проїзд. Пожертви на благодійність стали важливою частиною скорочення дисбалансу між тими, хто залишився на роботі, і тими, хто сильно зазнав бідності через правила локдауну".

"Ми витрачаємо набагато менше, ніж раніше. Ми перестали витрачати купу грошей на ресторани, кафе і бари.

Ми майже ніколи не замовляємо їжу додому, бо любимо готувати самі. Ми навіть навчилися пекти смачний хліб.

До пандемії ми економили 14% зарплати, тепер ми економимо 33%", каже 32-річна Памела, розробниця програмного забезпечення.

Лондонські аналітики підрахували середньорічну економію сімейних витрат на 6600 фунтів стерлінгів, що для економіки країни означає 180 мільярдів фунтів стерлінгів.

Дослідження Сантандера показує, що майже половина дорослого населення Великої Британії створили "фонд на чорний день" і 60% людей у віці від 18 до 34 років вважають, що пандемія назавжди змінила їх звички до витрати грошей.

Дослідження, проведене Opinium для інвестиційної компанії Hargreaves Lansdown, показало, що для багатьох людей нова ощадливість нікуди не дінеться.

У червні дослідники виявили, що:

  • 32% опитаних у майбутньому будуть менше виходити на вулицю;
  • 31% заявили, що скоротять імпульсивні витрати;
  • 30% сказали, що будуть менше купляти одягу;
  • 21% хочуть купляти менше "маленьких солодощів";
  • 15% заявили, що мають менше витрачати на їжу протягом дня.

Потім дослідники повторили опитування у вересні:

  • 62% людей змінили свої плани на різдвяні покупки;
  • 17% будуть витрачати на людей, котрим купують подарунки;
  • 15% респондентів сказали, що виключають деяких людей зі свого різдвяного списку.

"Є люди, які побачили, як випадкові заощадження накопичувались під час локдауну, були від цього в захваті і усвідомили, що це може змінити деякі речі в їхньому житті.

На Різдво багато людей відчувають, що їм доводиться брати участь у безлічі соціальних заходів, яких вони насправді не можуть терпіти.

Цього Різдва цього не буде, тому збережеться велика частина грошей", говорить Сара Коулз, аналітик особистих фінансів у Hargreaves Lansdown.

Якщо так піде і далі, то наша споживча економіка буде зруйнована.

"У поведінці, безумовно, є зміна, але це не обов’язково те, що люди взагалі не витрачають грошей.

Оскільки вони витрачають менше на вбрання, їжу та випивку, коли у них є одноразова сума, але вони витрачають її на благоустрій будинку.

Тому я думаю, що люди не припинять витрачати гроші, а змінять спосіб у який це робитимуть.

Це справді створює проблеми для економіки, тому що буде розрив. Це не обов’язково буде кінцем світу, але додає певних незручностей, коли ми змінюємо схему споживання", додає Клоуз.

"Люди не могли витрачати кошти, оскільки були суворо обмежені в пересуванні.

Також відбувся великий економічний шок і багато домогосподарств були набагато менш впевненими в економічному плані.

Вони були стурбовані втратою роботи, і ніхто не знав, коли закінчиться криза", говорить Джозі Дент, керуючий економіст Центру економіки та бізнес-досліджень.

Можливо, карантин навіть зможе вбити нашу споживацьку економіку.
Фото Southtownboy/Depositphotos

Карл Хендскомб, старший економіст Фонду резолюції, каже, що важливо розрізняти людей, які економили, оскільки нічого не було відкритим, і тих, кому довелося економити, оскільки вони зіткнулися з "шоком доходу".

Можливо, зараз ми не всі скупі, але ми, безумовно, обережні, і це матиме серйозні наслідки для економіки.

"Якщо ми заощадимо всі одночасно, це вдарить по економіці, і це займе деякий час, щоб пристосуватися", говорить Хендскомб.

Але він сумнівається, чи збережеться нова ощадливість назавжди.

Зрештою людям доведеться витратити накопичені гроші. Вони можуть зберігати їх завжди. Навіть Скрудж зрештою побачив світло і придбав найбільшу індичку, яку зміг знайти.

Цікаво також:

Береже час і гроші. Історія мами, яка робить запаси в морозилці на рік вперед

Перестати позичати гроші до зарплати: експерт радить, як попросити надбавку

Чим відрізняється мозок фінансово успішних людей – дослідження

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя

Реклама:

Головне сьогодні