7 ознак зловживання випивкою на свята, що вказують на проблеми з алкоголем

Дарія Поперечна — 3 січня 2021, 10:30

Cезон новорічних свят часто супроводжується вживанням алкоголю.

При цьому деякі люди можуть відчути схильність до надмірного вживання випивки в цей час.

У цю пору року впоратися зі споживанням алкоголю може бути важче, ніж будь-коли. Бо важко сказати, людина просто забагато випила через свята, чи зловживає алкоголем.

Ось кілька схвалених експертами індикаторів того, що ваші звички до вживання алкоголю в святкові дні можуть бути більшою проблемою.

Фото DimaBaranow/Depositphotos

Ви відчуваєте, що не можете насолоджуватися святковими заходами без алкоголю.

Якщо ви відчуваєте, що можете зануритися в атмосферу свята тільки після декількох порцій напою, ймовірно, це свідчить про проблеми з алкоголем.

"Деякі люди можуть не вживати алкоголь щодня, але можуть мати фізичну залежність від алкоголю, коли справа доходить до святкового сезону, що аналогічно має негативні наслідки", – пояснює психіатр Стейсі Коен.

Ви не можете функціонувати без алкоголю.

"Тривожна ознака – це порушення функціонування, наприклад, коли ви не можете виконувати звичайні життєві дії без алкоголю", – розповідає Аяна Джордан, доцент кафедри психіатрії Єльського університету.

Цей індикатор зазвичай проявляється в повсякденному житті.

Наприклад, якщо вам потрібно випити при кожному прийманні їжі або якщо ви кілька разів тягнетеся до випивки, розмовляючи з другом.

Ви відчуваєте, що вам потрібно випити, щоб впоратися зі стресовими факторами пандемії.

Якщо ви відчуваєте себе соціально ізольованим в цей святковий сезон через пандемію, ви не самотні.

Однак вживання алкоголю, щоб впоратися зі стресом, не принесе довготривалого задоволення.

"Зараз більше людей, ніж будь-коли, п'ють на самоті, оскільки люди відчувають стрес через нинішній стан у світі.

Однак існує безліч безалкогольних занять, які можуть збільшити природні ендорфіни і стимулювати вироблення гормонів гарного самопочуття, наприклад, ігри або прогулянка на свіжому повітрі", – розповідає Стейсі Коен.

Ви вживаєте випивку напередодні свята.

Якщо ви з нетерпінням чекаєте, щоб випити і навіть почали "підготовку" напередодні свята – це ознака того, що у вас нездорові відносини з алкоголем.

"Червоний прапор – це завжди думки про те, коли вживати алкоголь, наприклад, бажання або тяга до алкоголю", – пояснює Джордан.

Ви випиваєте потайки і заперечуєте вживання алкоголю відкрито.

"Нездорова прихильність до теми алкоголю, як захисна реакція при обговоренні алкоголю або відмові від алкоголю, безумовно є проблемою", – розповідає Коен.

Вона додає, що спілкування є ключовим моментом при лікуванні розладів, пов'язаних з вживанням алкоголю, оскільки воно може відкрити двері для нових можливостей та ідей.

Якщо ви схильні пити потай або турбуєтеся про те, що інші бачать, як ви п'єте – це тривожний знак, який може підвищити ризик зловживання алкоголем.

Коли ви припиняєте пити, у вас виникають симптоми синдрому відміни.

Якщо у вас з'являються симптоми абстиненції, коли ви на якийсь час припиняєте вживання алкоголю, швидше за все, ваше тіло вже звикло до споживання.

"Симптоми відміни включають почуття тремтіння без алкоголю, головні болі, пітливість, прискорене серцебиття і галюцинації", – розповідає Аяна Джордан.

Ви намагаєтеся кинути пити, але не можете.

Якщо ви не можете сказати "ні" випивці або продовжуєте зловживати алкоголем – це, ймовірно, ознака того, що вам потрібно переглянути свої алкогольні звички.

Це може охоплювати зміни в певних напрямках вашого життя.

"Всі одужують по-різному, але, як правило, людям в ранній тверезості найкраще уникати людей, місць і речей, які можуть нагадувати їм про випивку", – пояснює Стейсі Коен.

Якщо ви відчуваєте, що один або декілька з цих показників відносяться до вас, поговоріть зі своїм лікарем або зверніться до фахівця, щоб краще оцінити ситуацію.

Вас також може зацікавити:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні