Як ваш собака (і не тільки) змінює психіку вашої дитини

Софія Кочмар-Тимошенко  — 1 лютого 2021, 09:00

Немає нічого милішого, ніж фото дитини із собакою, котиком чи кроликом.

Однак, домашня тваринка в домі може не лише збирати лайки в інстаграм – зростання разом з твариною дає значні переваги вашій дитині у майбутньому.

Через пандемію у світі зросла кількість "усиновлень" тварин з притулків.

На жаль, ця тенденція оминула Україну.

Однак видно, що українці недооцінюють такий вид психотерапії у часі пандемії. Оскільки спілкування з тваринами в цей важкий час могло б бути корисним для психічного здоров'я як дорослих, так і дітей.

The Huffington Post аналізує позитивні ефекти домашніх тварин на психічне здоров'я і розвиток дітей.

Фото: Depositphotos tan4ikk

Покращення настрою та керування емоціями

"Домашні тварини допомагають покращити настрій.

Гра з домашніми тваринами часто викликає позитивні емоції, які тривають протягом всього дня і навіть допомагають справитися з симптомами тривоги і депресії", – пояснює викладачка з питань поведінкового здоров'я при Національній дитячій лікарні в місті Колумбус, США, Джина МакДауел.

Діти, зокрема, отримують величезні емоційні переваги від того, що проводять багато спільного часу з тваринами.

"Одна із основних причин, чому діти відчувають себе комфортно поряд з домашніми тваринами – це їх ненав'язлива присутність, – пояснює президент Інституту досліджень людських зв’язків, Стівен Фельдман.

Дослідження показали, що існування домашнього вихованця в дитинстві підсилює емоційний прояв та контроль за емоціями.

Більше того, доведено, що навіть коротка взаємодія з собаками знижує рівень стресу в дитини".

Фото: Depositphotos cynoclub

Фельдман, зокрема, згадує про недавно опубліковане дослідження Університету Західної Австралії і Інституту дитини Telethon, котре продемонструвало перевагу, яку отримують діти від собак у домі.

Дослідники зібрали дані опитування серед більш ніж 1600 сімей і виявили зв'язок між тваринами вдома і самопочуттям та соціально-емоційним розвитком дитини.

"В порівнянні з дітьми з сімей, де не було собаки в домі, діти, які їх мали в дитинстві, на 23% рідше відчували труднощі з емоційним соціальним контактом.

На 30% менше виявлена вірогідність асоціальної поведінки, на 40% меншою є ймовірність виникнення проблем з іншими дітьми і на 34% більше дітей були схильними до уважності, зокрема, в обміні інформацією", – пояснює Фельдман.

Дослідження також показало. що діти, котрі вигулюють собак в дитинстві, на 36% рідше погано розвиваються в соціальному та емоційному плані, аніж їх ровесники, котрі не мають змоги цього робити навіть раз на тиждень.

Дає відчуття нормального життя

На фоні зруйнованої пандемією звичайної буденності, багато сімей із усіх сил намагаються зберегти відчуття структурованості і режиму дня, котре раніше забезпечувалося традиційною школою, офісною роботою і особистими заняттями.

Домашні тварини допомагають заповнити цю пустоту і пропонують свій власний режим дня.

"Наші вихованці покладаються тільки на нас в їжі, прогулянках і багато в чому іншому, – зауважує МакДауел.

Ми схильні складати графік, якщо у нас є домашні тварини. Також відомо, що певний розпорядок дня і структура допомагає нашим дітям розвиватися".

Фото: Depositphotos IuliiaVerstaBO

Щоби отримати максимальну користь від спілкування з домашніми тваринами, вона радить максимально залучати дитину до участі в догляді за ними.

"Якщо діти будуть частиною цього режиму дня, то це піде на користь і дитині, і її другу.

Крім того, якщо ви дозволите вашій дитині брати участь в цих завданнях, це додасть їй відчуття цілі і відповідальності, що підвищить її самоповагу".

Крім того, що тварини навчають дітей цінних життєвих навиків, догляд за домашніми тваринами передбачає прогулянки та інші види руху, що мотивує малечу до більшої фізичної активності.

Дружні стосунки і комфорт

"Дослідження показують, що власники домашніх тварин менше тривожаться через самотність, натомість мають посилене відчуття підтримки, – пояснює МакДауел.

Крім того, такі відчуття, як дотик чи обійми, є дуже заспокійливими, а додаткові обійми з їх пухнастим другом вчать дітей справлятися з самотністю".

Фельдман зауважує, що домашні тварини зменшують самотність та ізоляцію – відчуття, які особливо тривожать нас в цей час соціального дистанціювання.

Вони також додають дітям соціальної впевненості, яка буде потрібна їм, коли вони повернуться до більш традиційних інтерактивних умов.

"Виявлено, що домашні коні і собаки збільшують у дітей кількість контактів з людьми, що має значний вплив на їх самооцінку", – зауважує Фельдман.

Щоби добитися таких позитивних результатів, батьки мають взяти на себе обов'язок проводити більше часу всією сім'єю разом з своїми домашніми улюбленцями.

"Протягом дня заплануйте сімейні ігри з домашнім вихованцем, – радить МакДауел.

Це може бути гра зі спеціальними іграшками для тварин, прогулянка в парку для собак чи інші пригоди на свіжому повітрі, можна навіть виділити час на навчання собаки нових трюків".

Допомога дітям з аутизмом

Тварини вдома чи у спеціальній школі допомагають дітям із розладом аутистичного спектру, котрі стикаються із унікальними проблемами.

Фельдман вказує на недавнє дослідження HABRI про вплив кішок, взятих з притулків, на здоров'я дітей з аутизмом.

"Дослідження показує, що у дітей з аутизмом спостерігається значне підвищення соціальної навички емпатії, значно зменшується проблемна поведінка, включаючи страх, гіперактивність та неуважність", – пояснює Фельдман.

Він також зауважив, що багато учасників дослідження продемонстрували покращення соціальної поведінки: в розмові, в погляді очі в очі чи в спостереженні за успіхами однолітків.

Фото: Depositphotos cynoclub

Інші дослідження показують, що домашні собаки покращують сімейну взаємодію і знижують стрес у вихованні дітей з аутизмом, а програма занять з тваринами в класах покращує соціальну поведінку дітей.

Способи контакту з тваринами поза домом

Звичайно, не всі сім'ї мають достатньо часу і ресурсів, щоб взяти додому улюбленця. Але є і інші способи налагодити позитивну взаємодію з тваринами.

"Водночас дослідження доводять, що не лише домашні тварини корисні для здоров'я і розвитку дитини, але й інша діяльність з використанням тварин, наприклад, лікування", – зауважує Фельдман.

Йдеться про дітей, які проходять лікування від раку – їх батьки помічають психосоціальні зміни після спілкування з собаками-терапевтами. Такі, як зменшення стресу, покращення спілкування і емоційний контроль.

Подібні зміни були помітні і в дітей та підлітків, які відвідували терапію з тваринами, аби впоратися із наслідками болісних емоційних травм.

Можна зайнятися волонтерством: багато притулків потребують додаткових рук в годуванні чи вигулі собак. Або можна провести час на селі, допомагаючи на фермі.

Фельдман додає: "Наприклад, в класі може бути морська свинка чи кролик, до догляду за якими залучені діти. В такому випадку вплив на соціальну поведінку дитини буде таким самим, як і від вихованця вдома".

Якщо ви обдумуєте над тим, чи взяти додому собаку чи іншого домашнього улюбленця, то знайдіть час на те, аби добре вивчити питання і обрати найкращий варіант.

Для того, щоби оцінити свої сили, можна взяти додому собаку друзів, поки вони їдуть у відпустку, чи тимчасово взяти кішку з притулку.

"Перш ніж принести додому нового друга, подумайте про те, яка саме тваринка найкраще підходить для вашої сім'ї.

З пошуку ідеального вихованця починається ваша спільна чудова пригода", – вважає МакДауел.

Вас також може зацікавити:

Якого домашнього улюбленця вам краще завести? Пройдіть ТЕСТ і визначтеся

Якби собаки вийшли на протест. 8 дуже смішних ФОТО

24 дивні пози сплячих собак. ФОТО

Як визначити "людський" вік собаки та кішки? Не все так просто

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні