Як розвивати у дитини дрібну моторику 

Софія Кочмар-Тимошенко  — 6 лютого 2021, 11:00

Ви не повірите, але навчитися трясти брязкальце важка робота.

Але ви можете допомогти дитині навчити опанувати дрібну моторику.

За словами фахівців в галузі раннього розвитку, спритність рук безпосередньо пов'язана з когнітивним розвитком.

"Через руки ваша дитина демонструє зв'язок між думками і діями", каже педіатр з міста Сент-Пол, США, Рода Ерхардт.

Тому так важливо слідкувати за розвитком рук вашої дитини і заохочувати дрібну моторику.

Видання для батьків Parents зібрало усе, що можна очікувати від дитини за перших 12 місяців. Подаємо коротко разом з тактиками розвитку дрібної моторики відповідно до віку.

Від 0 до 3 місяців

Перші три місяці життя ваша дитина керує руками мимовільно.

Щоби переконатися у цьому, покладіть палець в долоньку новонародженого і побачите, як його пальці щільно зімкнуться навколо нього.

Це називається долонний рефлекс, автоматична реакція. Дитина може так міцно скручувати пальці в кулачок або розкривати їх, коли плаче або чимось здивована.

В найближчі місяці ці рефлекси перетворяться в довільний рух руками.

Як розвивати дрібну моторику в найперші місяці життя

🤱 Поплескайте брязкальцем по кисті рук. Коли дитина розкриє пальці, акуратно покладіть брязкальце в долоню. Спочатку маля не зможе тримати його дуже довго, але досвід тримання і кидання тренуватиме його для подальшої гри.

🤱 Переконайтеся, що ваша дитина вміє бавитися на животику. Це має вирішальне значення для зміцнення м'язів спини, плечей, рук і кистей.

🤱 Дуже корисним в такому віці буде дитячий коврик з дугою, на якій висять іграшки. Покладіть дитину під арку і заохочуйте її дістати іграшки. Це сприятиме координації рук і очей.

Фото: Depositphotos Capable97

Від 4 до 6 місяців

Це вирішальний період в розвитку дрібної моторики вашої дитини. Протягом цього часу вона вчиться координувати думки з рухом рук.

Їй вже не цікаво просто тримати в руках іграшку, яку ви їй дали. Вона тягнеться, хапається і свариться через свої улюблені іграшки.

В цьому віці вони також починають хапатися за свої руки і ноги та передавати предмети з руки в руку, що навчає причинно-наслідкового зв'язку.

Ігри і примовляння, які допомагають розвивати моторику рук:

⚽️ Пограйте з дитиною у "тосі-тосі": коли дорослий тримає ручки дитини і вчить її плескати в долоні, примовляючи при цьому:

"Тосі-тосі,

свині в горосі,

поросята в гречці,

бути суперечці.

Тосі-тосі,

свині в горосі,

та й не всі, та й не всі,

бо частина у вівсі,

а ще трошки в просі".

Ця, а також традиційна гра "сорока-ворона" допомагають розвивати координацію.

⚽️ Тренуйте дитину тримати іграшки. Для цього затискайте м'яку подушку чи м'ячик між руками дитини.

⚽️ Часто змінюйте позу дитини. Коли немовля вчиться грати в новій для себе позі, його рухливі навички отримують новий виклик і краще розвиваються.

З 7 до 9 місяців

До цього моменту ваша дитина уже майстер у поведінці зі своїми іграшками. Вона вміє стукати, трясти, випускати з рук і навіть спеціально кидати їх. Для неї це звичайна гра.

Але найбільшим викликом в ці місяці стане звичайна ложка, якою треба навчитися годувати себе. Вірогідно, дитина може затиснути їжу в кулак, але запхати її в рот це вже зовсім інша історія.

До кінця цього періоду дитина отримає навики хапати їжу руками, як клешнями, що дозволить їй самостійно їсти і затискати іграшки великим та вказівним пальцем.

Фото: OnlyZoia depositphotos

Ігри на розвиток дрібної моторики для дитини після 6 місяців

🍓 Дозвольте їй влаштувати бардак. Це чудове тренування для мізинців.

🍓 Дозвольте вашій дитині робити усе самостійно. Це дозволить їй тренувати навички і сприяє незалежності.

З 10 до 12 місяців

На цьому етапі ваша дитина викарбовує свої знання і переходить до більш складних завдань, таких як керування пальцями незалежно один від одного.

На практиці це означає, що внутрішні частини її носа та вушок, так само як і ваших, раптово перетворюються на тунелі для дослідження.

Дитина починає вказувати і використовувати сигнали рукою, щоби дати зрозуміти, що вона хоче, коли просить підняти її чи потримати.

В цьому віці діти починають плескати в долоні під музику і тягнуться до вас за рукою.

Фото: Depositphotos annanahabed

Варіанти ігор з дитиною від 10 до 12 місяців для розвитку дрібної моторики:

🔸 Прив'яжіть короткі кусочки кольорової нитки до кожного з пальчиків, щоби рухи кожного з них дитина могла бачити і відчувати окремо. Переконайтеся, що нитка міцно тримається, але при цьому не занадто туго прив'язана.

🔸 Корисною в такому віці буде гра з глиною. Це трохи стресово для батьків, які надто піклуються про порядок в домі, але у цю гру можна бавитися у ванній чи розстелити на підлозі скатертину. Створіть такі умови, щоби дитина не була обмежена правилами у цій грі.

🔸 Немовлята в цьому віці розуміють кілька десятків слів, тому придумайте дитині завдання для тренування її моторики і розуміння причин та наслідків. Таким, наприклад, може бути завдання стиснути скриплячу іграшку.

Вас також може зацікавити:

Принципи щасливого материнства. Особистий досвід

7 міфів про материнство, в які ви вірили

Бути мамою – це… 5 коміксів про материнство

Вся суть материнства – в одному змінку. Жінка-фотограф підкорила інтернет

З дитиною вхід заборонено! Про дискримінацію за ознакою… материнства

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні