Хто такий психотерапевт і як його обрати. Поради експерта

Ситнік Ольга — 14 березня 2021, 10:30

За кордоном відвідини психотерапевта – абсолютно пересічна справа. Там більшість людей мають свого такого спеціаліста.

В Україні до "мозкоправа" звертатися не звикли, це неприйнятно, соромно і боязко.

"Для більшості людей похід до психотерапевта або психолога рівноцінний капітуляції з публічним визнанням своєї неспроможності. Це наче визнати "зі мною щось не так", – коментує ситуацію лікар-психіатр, психотерапевт Оксана Кобзар.

Проте похід по психотерапевта не означає, що у людини є проблеми зі здоровим глуздом. Він про проблеми, яким важко дати раду самостійно.

Для чого потрібен психотерапевт та як його обрати, ми розпитали у Оксани.

Оксана Кобзар, лікар-психіатр, психотерапевт

То хто ж такий психотерапевт?

Формально – це спеціаліст з вищою медичною освітою, котрий отримав додаткову освіту в галузі психотерапії.

Фактично – це кваліфікована людина, котра через взаємодію, слова та певні методи, супроводжує людину на її життєвому шляху: допомагає загоїти душевні рани, нормалізуватися, зцілити дитячі травми, усвідомити, в якій точці свого життя зараз знаходиться людина, як вона сюди дійшла, куди хоче рухатися далі і як це ефективніше зробити аби досягнути бажаної мети, де знайти для цього ресурси.

"Усвідомити та визнати, що нам треба допомога буває дуже важко, особливо з огляду на наш менталітет. Адже з дитинства нас вчать бути сильними, не виносити "сміття з дому", терпіти, – зазначає експертка.

Будучи психотерапевтом, я не раз звертала увагу, як важко буває зробити перший крок і розпочати терапію. Але люди, котрі на це наважуються – не слабкі, а навпаки, – неймовірно мужні".

ОБЕРЕЖНО, БУВАЄ І ТАКЕ: Як визначити перед вами психотерапевт чи психогвалтівник

Психотерапевт не дає порад і не вчить, він допомагає знайти сили і підтримує в тому аби щодня робити осмислені вибори.

Ще важливо зауважити, що психотерапевт також працює з хворобами, наприклад: депресією, тривожними розладами, фобіями, панічними атаками, обсесивно-компульсивним розладом, розладами харчової поведінки, аноргазміями, психогенною імпотенцією, тощо.

Більшість цих станів, окрім медикаментозної підтримки, потребують визначення їх коренів у минулому досвіді.

"Психотерапевт не тільки "копається" і аналізує, разом з ним ви робите спроби щось змінювати у своєму житті.

Психотерапевт страхує вас під час цих починань, без цього буває страшно рухатися вперед", – пояснює Оксана Кобзар.

Як обрати психотерапевта?

Якщо ви вже вирішили звернутися до такого спеціаліста – важливо знайти "свого".

Бо в першу чергу – це людина, а вже потім спеціаліст. Крім того, це людина, з якою ви будете ділитися потаємними, дуже особистими думками, перед якою ви часом будете, поставати "неприкритим" і "оголеним".

Довіра між клієнтом і психотерапевтом формується не одразу, але вже з перших сесій (зустрічей) можна зрозуміти чи приємна вам ця людина чи ні.

Якщо ви вже вирішили звернутися до психотерапевта – важливо знайти "свого".
Фото IgorVetushko/Depositphotos

Два основні принципи пошуків:

Переконайтеся у кваліфікації спеціаліста

Зазирніть до інтернету, спробуйте пошукати інформацію про необхідного спеціаліста, зверніть увагу на напрямки психотерапії в яких він працює (їх не може бути дуже багато, оскільки навчання в одному методі триває 4-5 років).

Під час зустрічі ви можете задати запитання про освіту, попросити подивитися дипломи і сертифікати, запитати чи проходив/ла він/вона особисту психотерапію (кожен психотерапевт, перед тим як стати спеціалістом, має пройти власну психотерапію і теж ходити до психотерапевта).

"Якщо з перших сесій психотерапевт запізнюється, назначає зустріч у кафе або інших шумних незахищених місцях – не варто далі продовжувати роботу з ним", – радить Оксана Кобзар.

Особиста симпатія

Чи змогли б ви довіряти цій людині? Подумайте, з ким вам було б зручніше працювати з чоловіком чи жінкою?

Перегляньте світлини і відео з цим спеціалістом, як він/вона говорить, які має манери. Адже спеціаліст може бути хорошим, але якщо з перших хвилин вас буде дратувати писклявий голос, тощо, то вам буде важко буде взаємодіяти з цією людиною.

"І наостанок запам’ятайте, ви завжди можете змінити психотерапевта, як на початкових етапах, так і згодом, особливо якщо ваші клієнтські права якимось чином порушуються", – підсумовує лікарка.

Вас також може зацікавити:

15 ознак того, що вам потрібна психотерапія

Як визначити перед вами психотерапевт чи психогвалтівник

Як 2020 рік вплинув на ваше психічне здоров'я: пояснюють психотерапевти

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Також ми ведемо корисний Telegram-канал "Мамо, я у шапці!".

Реклама:

Головне сьогодні