Made in Italy: як виготовляється Fragolino бренду Fiorelli

Made in Italy: як виготовляється Fragolino бренду Fiorelli

У П'ємонті – одному із найвідоміших виноробних регіонів Італії – розташована сімейна виноробня Toso S.p.A., яка вже понад сотню років виготовляє якісні вина для всього світу. Саме вона є виробником улюбленого ігристого мільйонів українців Fiorelli Fragolino, офіційним та ексклюзивним імпортером якого є компанія Regno.

Яка рецептура ігристого Fragolino та хто її винайшов, як відбувається виробництво безалкогольного Fiorelli Fragolino Bianco та які новинки для українського ринку готує Toso S.p.A. – у матеріалі.

Традиції, переплетені з інноваціями

У 1910 році Вінченцо Тосо переїхав у П’ємонт з ціллю започаткувати виноробню, яка виготовлятиме найкраще ігристе вино з сорту винограду Мускат. Заснував її у відомій місцевості Ланге.

Сьогодні Toso S.p.A спеціалізується на виробництві тихих, ігристих вин та напоїв. Щороку тут виготовляють 27 мільйонів пляшок вина. Компанія експортує свою продукцію у більш ніж 50 країн світу.

Попри великі об’єми виробництва, безпосередньо на заводі працює близько 30 осіб.

"Наша лінія розливу повністю автоматизована. До прикладу, щогодини завод розливає 10 тисяч пляшок Fragolino Fiorelli. Для цього потрібно всього 5 операторів, – розповідає комерційний директор Toso S.p.A Лука Маріні. – Єдиний етап, який досі відбувається вручну – це збирання винограду".

Винайдення нової рецептури Fragolino

Традиційно італійські винороби виготовляли Fragolino із сорту Ізабелла. Адже помітили, що цей виноград має легкий, солодкий смак та несподіваний полуничний посмак. У 1999 році у Європі, з ряду об’єктивних причин, заборонили законом використовувати цей сорт для виготовлення вина.

"Жан Франко Тосо – нинішній власник компанії Тоsо S.p.А – розробив нову рецептуру відомого Fragolino, у якій не потрібно використовувати заборонений сорт винограду. Хитрість у тому, що до червоного вина, виготовленого з місцевих сортів, додають натуральний аромат полуниці. Згодом рецептуру підхопили й інші виробники", - зазначає Лука Маріні.

Зараз Fragolino виробляють різні компанії: хтось дотримується рецептури Тосо, хтось – видозмінює. Щоб спробувати справді якісний напій, варто обирати італійський бренд Fiorelli.

Безалкогольне Fragolino Fiorelli Bianco

У 2020 році компанія Toso S.p.A запустила виробництво безалкогольного Fragolino Fiorelli Bianco.

"Розробка цього напою була справжнім викликом для компанії. Адже в Італії заборонений процес деалкоголізації. Тому ми шукали інші варіанти виготовлення безалкогольного і, водночас, смачного ігристого", – розповідає Лука Маріні. – Завдяки тому, що в основі напою виноградне сусло, він має насичений ягідний смак. Для отримання характерних для ігристих вин бульбашок додаємо вуглекислий газ".

За його словами, безалкогольні вина та напої наразі популярні у північних європейських країнах: Нідерландах, Німеччині, Норвегії. Українці також вподобали новинку, хоча тренд на вживання безалкогольних напоїв лише формується.

Плани компанії

"Ми в компанії Toso S.p.A були здивовані успіхом бренду Fiorelli в Україні. Цьогоріч розширюємо асортимент цієї торгової марки – будемо виготовляти сухі ігристі вина Brut та Rose Brut , а також – солодке Moscato. Сподіваюся, їх полюблять не менше ніж Fragolino, – анонсує Лука Маріні. – Адже ми докладаємо максимум зусиль, щоб робити якісне та смачне вино".

Довідка.

Regno імпортер та дистриб’ютор світових брендів алкоголю та делікатесів. Компанія, заснована у 2014 році, є офіційним імпортером в Україну італійського бренду Fiorelli. Ігристі ТМ Fiorelli виготовляють на заводі Toso S.p.A. (регіон П’ємонт, Італія).

Згідно з законодавством України (пункт 1, стаття 10 "Мовні вимоги до інформації про харчові продукти") інформація про продукт надається державною мовою. Тож виробник Toso S.p.A. друкує етикетки українською і клеїть їх відразу на заводі в Італії.

Ігристе Fragolino Fiorelli продається у торгових мережах без акцизної марки. Адже згідно з ПКУ 226,6 маркуванню акцизною маркою підлягають усі алкогольні напої з вмістом етилового спирту понад 8,5%. Вміст алкоголю у Fragolino 7%.

Головне сьогодні