Неповнолітні жертви та свідки зможуть повідомляти про злочин онлайн

Катерина Хорощак — 5 березня 2021, 15:40

В Україні створять онлайн-канали довіри в соціальних мережах для дітей, які стали жертвами або свідками злочинів.

Вони будуть доступні в соціальних мережах та месенджерах, зокрема в Instagram, Snapchat або Telegram, повідомляють в Офісі Генерального прокурора.

Діти зможуть написати та надіслати аудіо і фото про вчинення проти них злочину, а також отримати первинну правову, психологічну і медичну допомогу, якщо їх поранили.

У відомстві повідомляють, що така модель допомоги постраждалим діє, зокрема, в Естонії, і до web-правоохоронців є довіра.

Фото: DmitryPoch/Depositphotos

"Ми теж хочемо максимально осучаснити процеси. Діти чимало часу проводять онлаінй і є більш прогресивними за дорослих, тому ми хочемо надати їм можливість говорити з нами у зручному для них форматі.

Крім того, неповнолітній жертві або свідку на початковому етапі простіше написати чи направити голосове повідомлення про подію, ніж розказати вживу, а часто – ще й безпечніше, якщо кривдник дитини знаходиться поруч", – зазначив заступник Генерального прокурора Гюндуз Мамедов, який курує ювенальний напрям роботи в Офісі Генпрокурора.

За даними відомства, кількість правопорушень проти дітей зросла на майже 20% у 2020 році порівняно з 2019-м.

Понад 5,2 тис. дітей постраждали від злочинів. На 37% зросла кількість дітей, які постраждали від насильницьких дій сексуального характеру, зокрема зґвалтування.

Вас також може зацікавити:

Рада посилила покарання за сексуальне насильство над дітьми та дитячу порнографію

Як мають говорити з дітьми представники органів правопорядку у випадку домашнього насилля

Що мають знати батьки, щоб захистити дитину від сексуальних домагань. Пояснює психолог

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Також ми ведемо корисний Telegram-канал "Мамо, я у шапці!".

Реклама:

Головне сьогодні