Депутати пропонують давати до 6 років за викрадення дитини одним із батьків

Катерина Хорощак — 25 травня 2021, 12:05

Група народних депутатів зареєструвала у Верховній Раді законопроєкт, який пропонує встановити відповідальність за викрадення дитини одним з батьків та обмежити або позбавити волі за вчинений злочин до 6 років.

Текст проєкту №5549 розмістили на сайті ВР. Законопроект пропонує відповідні зміни до статті 146 Кримінального кодексу України.

В Україні існує кримінальна відповідальність за викрадення людини, однак, якщо дитину забрав хтось із батьків дитини, його не можуть притягнути до відповідальності.

Причина у тому, що викрадення власної дитини не вважається протиправною дією.

"Тому і відсутні статистичні дані, щодо кількості випадків викрадення дитини одним із батьків, а також переховування дитини одним із батьків від іншого, перешкоджання або і повна заборона спілкуватись з дитиною другому із батьків", – йдеться у пояснювальній записці законопроєкту.

Фото: luislouro/Depositphotos

Автори документа опираться на зарубіжний досвід.

Вони зазначають, що у багатьох країнах світу, зокрема, у Канаді та багатьох штатах США, самочинна зміна місця проживання дитини без згоди іншого з батьків, з яким проживає дитина, є її викраденням і, відповідно, кримінальним злочином.

Вас також може зацікавити:

Як вберегти свою дитину від викрадення? 9 порад від експертки з безпеки

Невидимі рани: чому психологічне насильство для дітей теж небезпечне

14 ознак емоційного насильства у стосунках

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Також ми ведемо корисний Telegram-канал "Мамо, я у шапці!".

Реклама:

Головне сьогодні