Дитина дорослішає і не хоче спати вдень. Що робити?

Яна Осадча — 15 серпня 2021, 10:30

Денний сон дитини – це можливість для малюка та батьків зарядитися енергією. Адже коли дитина спить, у батьків теж є час на відпочинок. Або на власні справи.

Але одного разу малюк починає відмовлятися засинати вдень.

Як підготуватися до нового етапу в житті дитини та батьків, розповідає видання Healthline.

Коли дитина перестає спати вдень

Відмова дитини спати вдень означає, що вона дорослішає. Найімовірніше, тепер вона буде спати всю ніч, і не стане будити батьків в 4 ранку.

Не можна сказати точно, в якому конкретно віці дитина відмовиться від денного сну. Кожна дитина різна. Вона може перестати спати раніше або пізніше дітей ваших друзів, або своїх старших братів та сестер.

Це залежить від енергетичного рівня дитини, того, скільки вона спить вночі, і наскільки вона активний вдень.

За оцінками Національного фонду сну (NSF), лише близько 50% дітей все ще сплять вдень до 4 років, і лише 30% – до 5 років.

Здебільшого малюкам потрібно близько 12 годин сну на день. Якщо дитина не спить в день, вона просто більше спить вночі.

Більшість малюків переходять від двох снів до одного на день до 18 місяців. Після цього денний сон поступово скорочується протягом наступних кількох років.

До 5 років більшість дітей більше не сплять вдень.

Ознаки того, що дитина готова не спати

Коли малюки досягають певного віку, денний сон стає ворогом. Але перед тим, як змінити розпорядок дня, краще переконатися, чи дійсно дитина готова до цього.

Дії дитини можуть говорити набагато голосніше, ніж її слова. Навіть якщо вона чинить опір, дрімота все одно може знадобитися, якщо:

  • дитина дотримується режиму денного сну. Самостійне засинання означає, що малюку потрібен відпочинок;
  • стан та настрій дитини змінюється через нестачу сну. Сонлива дитина може стати дратівливою, гіперактивною або неслухняною. Нестача сну може вплинути на її емоційні реакції;
  • довгий сон вночі не означає, що дитина вже готова відмовитися від денного відпочинку. Якщо у другій половині дня у дитини з’являються ознаки сонливості, як-от постійне позіхання, потирання очей або зниження активності, то її треба покласти спати.

Пропускати денний сон треба тоді, коли дитині стає важче заснути вночі. Ознакою того, що вона готова до нового режиму, є її здатність пропускати денний сон без виснаження.

Фото: AntonLozovoy/Depositphotos

Як відучити дитину від денного сну

Діти, яким більше не потрібен денний сон, зазвичай вночі засинають швидше і сплять всю ніч.

Якщо дитина все ще кілька годин спить в день, то їй можна допомогти змінити режим.

Але робити це треба обережно, якщо не хочете, щоб малюк весь день був злим та сварливим. Для початку можна просто будити дитину, яка заснула вдень, раніше на кілька хвилин.

Дитина буде поступово пристосовуватися до меншої кількості сну. Але майте на увазі, що тоді їй може знадобитися більше спати вночі, ніж раніше.

Поки дитина переходить до нового режиму, допоможіть їй уникати дій, які викликають сонливість. Наприклад, тривалих поїздок на автомобілі.

Дитина може захотіти спати в день, коли їй сумно, або немає чого робити.

Важкий та ситний обід також можуть зробити дитину млявою і сонливою. Тож вибирайте більш здорові легкі обіди з великою кількістю овочів та свіжих фруктів.

Переваги денного відпочинку вдома та в садочку

Те, що дитині більше не потрібен денний сон, не означає, що вона не може просто відпочити в день.

Період відпочинку дає тілу та розуму можливість розслабитися і зарядитися енергією.

Так звана "тиха година", яка є в розкладах дитячих садків, також стане в нагоді.

Ніхто не має права заставити вашу дитину спати, але їй треба спокійно лежати і не заважати іншим дітям.

Щоб допомогти адаптуватися до такого режиму, включіть "тиху годину" у домашній розклад. Нехай дитина ляже або спокійно посидить із книжкою з малюнками або з улюбленою іграшкою.

Тривалість домашньої "тихої години" може бути будь-якою. Просто знайте, що в дитсадку чітко визначають час відпочинку, і від дитини будуть вимагати дотримуватися правил.

Коли звертатися до лікаря

Що робити, якщо дитина вже підросла, але все ще потребує денного сну?

Сильно турбуватися не треба, але не завадить поговорити з педіатром для спокою.

Причини можуть бути різними. Наприклад, дитина пізно лягає спати і рано встає. Або їй просто немає чого робити. Але спати вдень дитина може і через втому, яка викликана проблемами зі здоров’ям.

Вас також може зацікавити:

Ідеальний сон – який він?

21 факт про сон, який вас може здивувати

Життєдайний відпочинок: як правильно "вимикати" мозок

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні