В Україні понад тисячу сімей та громадян хочуть усиновити дитину

Денис Карловський — 17 вересня 2021, 15:12

В Україні близько 1,1 тис. сімей та самотніх громадян хочуть усиновити дитину та мають статус кандидатів в усиновлювачі.

Таку інформацію повідомили в прес-центрі Міністерства соціальної політики.

Водночас наразі в країні можуть бути усиновлені 17 тис. дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Більшість кандидатів-усиновлювачів хочуть взяти в сім’ю відносно здорову дитину віком до 5 років без братів і сестер. Проте, за даними міністерства, діти, які можуть бути усиновленими, переважно старшого віку, з родинних груп, або мають якісь захворювання.

Фото: Deklofenak-/Depositphotos

Торік міністерство запровадило обов’язкове навчання для потенційних усиновлювачів, де фахівці вчать встановити правильний контакт з дитиною.

"Створюємо умови, щоб усі діти мали рівні шанси на усиновлення.

Навчання також допомагає попередити випадки скасувань усиновлень через те, що усиновлювач не зміг налагодити з дитиною стосунки", – повідомив Руслан Колбаса, очільник директорату міністерства, що займається захистом прав дітей.

Він додає, що процедура усиновлення складніша й триваліша за часом, ніж оформлення опікунства. Однак, усиновлення дає більше прав і можливостей, порівняно з іншими формами опікунства, тому що дитина отримує юридичні права рідної в новій сім’ї.

Сімейними формами виховання в законодавстві визначають:

  • усиновлення – прийняття дитини на правах рідної;
  • опіка/піклування над дитиною – це форми виховання, завдяки яким опікун/піклувальник приймає в сім’ю дитину і стає її законним представником тільки до повноліття чи до завершення навчання;
  • дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ) – це окрема сім'я або особа, що не перебуває у шлюбі (батьки-вихователі), що взяла на виховання та спільне проживання не менш як п'ять дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування (вихованців;
  • прийомна сім’я – це сім'я або окрема особа, що не перебуває у шлюбі (прийомні батьки), яка добровільно взяла на виховання та спільне проживання від однієї дитини до чотирьох прийомних дітей.

Нагадаємо, нещодавно міністерство соціальної політики заявило, що менше 10% дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, живуть в інтернатах.

Вас також може зацікавити:

Чому українці не кажуть усиновленим дітям правду про походження і навіщо це змінювати

70% дітей в дитбудинках мають затримку розвитку через брак догляду. Дослідження

Врятувати дитину від інтернату: три успішні історії, які варто масштабувати в Україні

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні