Зйомки для Porsche у 12 років: як вчаться підлітки у TUMO Kyiv

Зйомки для Porsche у 12 років: як вчаться підлітки у TUMO Kyiv

Теплого осіннього дня група підлітків із телефонами та фотоапаратами скупчилася біля новенького зеленого електромобіля Porsche, припаркованого біля входу до Центру креативних технологій TUMO Kyiv.

Вони заглядали під капот, до салону, розглядали кожну дрібничку і фотографували авто з різних ракурсів. Все відбувалося під наглядом керівника фотолабораторії TUMO Kyiv Максима Гетьмана, який працював із кожним тінейджером окремо, щоб якнайкраще пояснити процес зйомки для потенційної реклами бренду.

Пішоходи поруч із цікавістю спостерігали за дійством і дуже дивувалися, почувши, що підлітки використовують справжній Porsche для навчання.

Робота з брендами

В освітньому центрі TUMO Kyiv тінейджери 12-18 років навчаються за вісьмома напрямками: робототехніка, 3D-моделювання, розробка ігор, кіновиробництво, анімація, програмування, графічний дизайн і музичний продакшн.

Обов’язково одночасно вивчають три напрямки, які обирають самостійно. Під час навчання підлітки отримують практичні навички. А впродовж навчальних сесій студенти виконують інтерактивні вправи, аби сформувати практичні вміння. На цьому етапі їх супроводжують коучі, які дають поради й мотивують. Провідні фахівці галузі проводять воркшопи, після яких студенти створюють індивідуальні або командні проєкти. Також вони працюють над реальними проєктами з гостьовими спікерами на практичних лабораторіях.

Наприклад, на фотолабораторії з лідером The Face Production Максимом Гетьманом підлітки вчилися створювати рекламу для автомобільного бренду. Для відпрацювання практичних навичок бренд Porsche надав TUMO Kyiv спортивний електричний кросовер Taycan Cross Turismo, який влітку цього року презентували українцям.

Це – найновіша модель електромобілів, яку вигідно вирізняє інноваційний електричний привід та повноприводне шасі. Ззовні він виглядає як універсал, але має елементи кросовера: збільшено кліренс, додано спеціальні накладки для захисту кузова та спеціальний режим їзди для руху на дорогах із ґрунтовим покриттям. А запас ходу такого електрокару складає до 450 км. А з новою найпотужнішою в Україні зарядною станцією, біля Порше Центр Київ Аеропорт, електрокросовер можна зарядити від 5 % до 80 % приблизно за 15 хвилин. Це справжня сенсація в українській електромобільності!

Випробувати Porsche Taycan на тест-драйві можна за посиланням.

"У рамках колаборації Porsche з TUMO Kyiv бренд надав чудовий автомобіль. Неймовірно, що діти можуть попрацювати з крутим брендом, отримати натхнення. Для підлітків важливо бути у правильному середовищі, ставити собі цілі. І саме працюючи з відомими брендами, створюючи щось корисне і цікаве, вони надихаються, більш чітко уявляють, ким хотіли би бути у майбутньому", – говорить фотограф Максим Гетьман.

Студенти TUMO Kyiv працюватимуть над створенням рекламного фотопроєкту для Porsche у п’ять етапів. На першому етапі керівник фотолабораторії розповів про процес рекламної зйомки від початку до кінця: на кого скеровані такі проєкти, що потрібно враховувати, щоб продавати авто за допомогою візуальної історії. Також підлітки придумали низку концепцій для майбутньої зйомки.

"Ми з дітьми придумали цілу концептуальну модель. Мої студенти дуже круті. Вони створили багато класних ідей. Часто дуже масштабних. Мене приємно вразила їхня зрілість у розумінні концепцій, сучасних тенденцій", – розповідає Максим Гетьман.

На другому занятті підлітки взялися за практичну частину – безпосередню фотозйомку авто. Згодом із керівником вони переглянуть всі фотографії, зроблять роботу над помилками й поїдуть на повторну, вже основну фотозйомку Porsche. Після чого опрацюють отримані фотографії, створять рекламний проєкт та презентують його у TUMO Kyiv.

"Коли дивишся на тінейджерів, їхні очі, які готові витягти з тебе всю інформацію, ти кайфуєш на занятті. Не факт, що вони колись будуть займатися фотографуванням машин, але це корисний досвід, адже більшість правил фотографування зможуть застосовувати при інших зйомках. До того ж подібний досвід це чудовий досвід комунікації.

Хочеться, щоб підлітки мали можливість всесторонньо розвиватися. Адже коли я навчався у школі, на жаль, не було таких освітніх платформ, як TUMO. Не було можливості не те що розвиватися, а навіть розуміння, у якому напрямку хотілося б рухатися. Тому дуже хочеться, щоб такі заклади як TUMO Kyiv з’являлися не тільки у Києві, а й інших містах України", – зазначає Максим.

Що кажуть студенти

Підлітки, які навчаються у TUMO Kyiv, із захопленням розповідають про центр. Їм подобається проводити час у просторі, де вони можуть спілкуватися з однолітками та викладачами, які поділяють їхні захоплення, розвивати свої навички та таланти, створювати щось креативне.

"Мені подобається малювати, тому я обрала такі напрямки як дизайн, моделювання і програмування. Фотографія теж для мене дуже цікава, тому я прийшла на фотолабораторію. На попередніх заняттях ми придумували ідеї, розбирати рекламні візуальні кампанії інших проєктів, намагалися зрозуміти, що фотографи хотіли донести через картинку. Це допомогло мені зрозуміти, як можна фотографувати й у повсякденному житті.

Мені дуже подобається навчатися у TUMO Kyiv, адже тут сучасні навчальні програми, на проєктних лабораторіях викладають досвідчені й цікаві спікери, й головне можна створювати власні проєкти", – ділиться враженнями 12-річна студентка центру Валерія Лавровська.

Валерія Лавровська

Її думку поділяє й 13-річний Валерій Закалюка. Юнак виграв грант на навчання і тепер намагається не пропустити жодне заняття.

"Мені тут дуже цікаво, адже обожнюю оці всі штуки, пов’язані з комп’ютером. Тут можна дізнатися дуже багато цікавого у плані технологій та інновацій. Крім того, є можливість працювати з відомими брендами. Наприклад, з такими як Porsche. Для мене було несподівано, але дуже цікаво побачити наживо таку машину, пофотографувати салон, подивитися на все зблизька", – розповідає хлопець.

Валерій Закалюка

13-річний Нікіта Рожошенко також отримав грант на безкоштовне навчання. Каже: на фотолабораторію прийшов, бо вдома був нікому не потрібний фотоапарат, яким він вирішив навчитися користуватися.

"Цікаво було послухати від професійного фотографа, як треба знімати, що треба для вдалого кадру, як придумувати та розповідати візуальну історію. До того ж була можливість відпрацювати навички фотографування на такій крутій машині. Цікаво працювати з таким масштабним брендом. Це мотивує навчатися, розвиватися, чіткіше уявляти себе у майбутньому", розповідає Нікіта.

Нікіта Рожошенко

"Обожнюю TUMO Kyiv. Тут класний простір, викладачі. Мені дуже сподобалась атмосфера і те, що різниця у віці з викладачами часто невелика. Всі з нами, підлітками, спілкуються на рівні. Це приємно. Також дуже подобаються заходи, які тут проходять. Загалом це чудове місце для навчання, розвитку та спілкування", – запевняє 14-річна студентка Марія Шакула.

Марія Шакула

TUMO у кожне місто України

Засновник TUMO Kyiv Артур Гарслян обіцяє – найближчим часом центри TUMO з’являться ще в семи великих містах України, а пізніше – й в інших.

Артур Гарслян


"Це складний та унікальний проєкт для України, в який ми вклали душу. Франшизу купили два роки тому. Мали відкритися ще у 2020 році, але через карантин перенесли відкриття на вересень 2021 року. До того ж, довго працювали над концепцією створення простору. Бо хотіли створити щось особливе. Пропрацьовували не одну дизайн-концепцію, щоб простір "заграв", щоб кожна людина, яка сюди потрапляє
закохувалась у це місце", – пояснює Артур Гарслян.Розповідає: відкриття першого центру в Україні дуже затягнулося через карантин та створення такого простору, в який би закохався кожен.

За його словами, давно мріяв створити подібне місце для навчання в Україні. Об'їздив чимало місць за кордоном, щоб отримати досвід та створити найкраще. Але потім зупинився на тому, щоб купити франшизу TUMO Kyiv, адже цей освітній проєкт має вже напрацьовану програму та успішно зарекомендував себе у багатьох країнах. Зокрема у Вірменії, Франції, Німеччині, Лівані, а тепер і в Україні.

Гарслян сподівається, що у такому місці як TUMO Kyiv українські підлітки зможуть краще розкривати свій потенціал, бути більш успішними у майбутньому, мати затребувані креативні навички.

"Я спілкувався з багатьма батьками й вони казали, що своїх дітей, які ніколи не цікавилися технологіями, були байдужими до інноваційного, тепер не можуть витягти з нашого центру. Це найкращий показник, який може бути. Підліткам варто потрапити сюди, спробувати, щоб зацікавитися. І хоча про конкретні результати поки зарано говорити, треба попрацювати хоча б рік, але вірю, що результат буде хороший", – посміхається засновник центру.

Всього у TUMO Kyiv можуть навчатися 3000 студентів. Нині їх вже 1000, 310 з яких навчаються за спеціальними освітніми грантами, які діють протягом одного навчального року (11 місяців, у серпні канікули). На грант можна податися за двома квотами – соціальна і квота для обдарованої молоді.

Вікторія Петрова

"У листопаді ми знову відкриємо набір на грантову програму і тоді він буде вже постійним. Буде динамічний рейтинг на сайті й можна буде відстежувати своє місце і бачити, коли є можливість потрапити на безкоштовне навчання. Наша мета - надати цей грант 30% студентів від загальної кількості тих, хто у нас навчається. Коли буде 3000 студентів, то 900 з них зможуть навчатися безкоштовно", – розповідає PR-менеджерка креативного центру Вікторія Петрова.

Записатися на безкоштовні тест-драйви навчальних напрямків TUMO KYIV можна за посиланням.

Головне сьогодні