Як навчити дітей зав’язувати шнурівки?

Денис Карловський — 23 жовтня 2021, 10:00

Зав’язування шнурівок на взутті може здаватися простим завданням для дорослого. Але таке буденне завдання може спантеличити будь-яку дитину.

Як батькам полегшити навчання дитині та привчити її до самостійного взування?

У виданні Parents склали пам’ятку, як допомогти дитині опанувати цю важливу навичку для самостійного дорослого життя.

5 кроків, які потрібно запам’ятати дитині

Варто зауважити, що зав’язування шнурівок стає до снаги лише після 4 років. У цьому віці дитина здобуває навички дрібної моторики рук, потрібні для того, щоб зав’язати дві шнурівки.

Є чимало методик і схем "дитячого" зав’язування шнурівок, проте більшість фахівців радять привчати дитину до "дорослого" зав’язування.

Фото: ababaka/Depositphotos

Утім, щоб допомогти їм запам’ятати послідовність дій та полегшити сам процес, спробуйте пов’язати її ь з умовним образом "кролика".

  • Робимо вузол. Сядьте поруч з дитиною, взявши її руки у ваші, та скеровуйте її рухи. Візьміть обидвома рука по одній шнурівці й перетягніть їх навхрест одна з одною. Відтак одну шнурівку проведіть через петлю, яка утворилась між місцем, де шнурівки перетинаються, і поверхнею взуття. Тягнемо їх, щоб утворився вузлик.
  • Вушко зайчика. Беремо одну шнурівку й робимо з неї одну петлю й кажемо, що це "вушко зайчика" для дитини. Даємо дитині, щоб вона утримувала її поки пучком своїх пальців.
  • Знову "вушко зайчика". Тепер робимо подібний рух з іншою шнурівкою.
  • Затягуємо. Ставимо обидва вушка навхрести і просовуємо одне з них в петлю, яка утворилась між ними і вузлом.
  • Вуса зайчика. Тепер потягніть за "вушка" так, щоби вільні кінці шнурівок звисали й нагадували немовби "вуса зайчика". Довжина "вушок" і "вусів" має бути співмірною.

Цю послідовність можна спробувати викласти в короткі 5 словосполучень і зробити ритмічний віршик чи пісеньку для запам'ятовування, на кшталт: "вузлик, вушко, вушко, тягнемо, вуса".

Тренери-однолітки

Якщо ваше навчання з "дорослою" технікою не працює, тоді спробуйте, щоб інша дитина навчила вашу зав’язуванню шнурків. Діти легше сприймають поради від своїх однолітків, бо не бачать у цьому повчання. Також вони усвідомлять, що їхній одноліток подужав таке завдання, а отже й вони зможуть.

Якщо вам важко знайти серед друзів дитини такого тренера, або якщо їй не подобається вчитися в інших, спробуйте підшукати відео у соцмережі.

Наприклад, відео 5-річного Колтона, який вигадав собі значно легшу техніку для зав’язування шнурівок, набрало більше 7 млн переглядів у Facebook. Може, це стане секретом успіху й для вашої дитини.

Він фіксує кінці шнурівок між боком кросівок і своєю ногою, таким чином готуючи "вушка". Потім перетягує їх навхрест і тягне за верх "вушок". Так вони стягуються у вузол. А згодом повторює цю дію.

Ця методика легша для дітей, бо не вимагає запам’ятовувати різні дії для вузла і вушок. А до того ж, шнурівки будуть триматися міцніше від двох вузлів.

Іншу методику для дітей виклала блогерка Кірстен Джонсон на своїй Facebook-сторінці. Вона займає менше 1 хвилини й значно легша для дітей. Ви просто затягуєте вузлик на початку, як зазвичай. далі ви стягуєте шнурівки ще раз, щоб утворити петлю, і просовуєте вільні кінці обох шнурівок до половини в цю петлю. А потім тягнете за вушка, і шнурівки зав'язано.

У будь-якому разі, будьте терплячими до ваших дітей та супроводжуйте навчання приємними та позитивними емоціями.

Вас також може зацікавити:

Боїтеся темряви? Що треба знати про ніктофобію у дітей та дорослих

Що робити, якщо друг дитини вам не подобається

Чому треба обіймати дітей, навіть коли вони погано себе поводять

"Не зварений борщ – не означає погана мама": чому виникає комплекс материнської провини і як його позбутися?

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні