Як динозаври займалися сексом?

Олена Барсукова — 3 жовтня 2021, 10:30

Динозаври, вочевидь, мали статеве життя, але як вони це робили, маючи пластини на шиї та шипи на хвостах, не зовсім зрозуміло.

Рештки динозаврів у процесі статевого акту ще не знаходили, пише CNN. До того ж, за рештками кісток важко визначити стать динозавра.

Єдиними хребетними, які "законсервувалися" під час парування, була пара черепах віком 47 мільйонів років.

Їхні геніталії були з'єднані, коли тварини померли.

Скам'янілості, які зберігають елементи поведінки динозаврів, трапляються дуже рідко.

Однак на основі даних про живих тварин, особливо птахів, палеонтологи починають збирати докупи інформацію про статеве життя динозаврів.

Фото: DenisSmile/Depositphotos

Відмінності статей

У багатьох видів тварин зовнішність відрізняється в залежності від статі – це так званий статевий диморфізм. Згадайте левову гриву, пір’я павича або роги оленя.

Такі ознаки на диво важко визначити у вимерлих видів.

Незважаючи на попередні гіпотези, зокрема про те, що самки тиранозавра рекса були більші за самців, зараз такі висновки вважаються непереконливими.

Відмінності в анатомії можуть вказувати на молоду і стару особину, на два окремі види або просто на варіації, які не мають нічого спільного зі статтю.

"Ми не знаємо на 100%. Я не можу впевнено сказати, що цей тірекс – чоловік, а цей – жінка.

Це прикро, тому що для мене, як для палеонтолога, дослідити це було б цікаво і захопливо", – сказав Дін Ломакс, науковець з кафедри наук про Землю та навколишнє середовище Університету Манчестера.

Єдиний виняток – конфуціусорніс, динозавр, який жив 125 мільйонів років тому. Він має багато спільних рис із сучасними птахами.

Оперення у самців і самок цього виду багато в чому відрізняється.

На деяких скам’янілостях видно пір’я хвоста, схоже на стрічку – цю особливість динозавр використовував для проявів сексуальності.

Науковцям вдалося знайти беззаперечний доказ того, що самки не мали такого декоративного оперення.

Дослідники виявили докази медулярної кістки – тканини, багатої на кальцій, яка протягом короткого часу була присутня в організмі самки птаха.

Ця тканина використовувалась як будівельний матеріал для яєчної шкаралупи у стародавніх птахів, які не мали довгого оперення.

Дослідження клітин, які містять кольорові пігменти у скам'янілих рештках пернатих динозаврів, показало, що деякі динозаври були яскраво забарвлені.

Це дивовижно, враховуючи, що популярна культура історично зображала їх сірувато-зеленими.

Дін Ломакс вважає, що в майбутньому можна буде знайти скам'янілості, які б демонстрували чіткі докази статевого диморфізму.

"У майбутньому, я думаю, в Китаї, ви знайдете двох різних динозаврів… Їхня анатомія буде схожою, але вони будуть дуже різними за своїм забарвленням", – сказав Ломакс.

Доісторична прелюдія

Завдяки відкриттю решток пернатих динозаврів у 1990-х у Китаї відомо, що птахи – єдині живі "родичі" динозаврів, зокрема, тероподів.

Ще 20-30 років тому деякі науковці казали, що птахи – це не динозаври, але зараз є багато доказів протилежного.

"Ви можете подивитися на поведінку птахів і зрозуміти, як поводилися деякі динозаври", – пояснює Ломакс.

Прикладом є "видряпування" гнізда (scrape ceremony), яке практикують самці наземних гніздових птахів, щоб показати, що вони сильні та хороші будівельники.

Це частина поведінки, яка називається леккінг (lekking), коли самці, зазвичай у групах, змагаються у танці та виконують інші ритуали залицяння, щоб привернути увагу самок.

Шлюбні ігри динозаврів мали схожий вигляд, судячи зі скам'янілих "подряпин", знайдених у скелях західного Колорадо, яким уже 100 мільйонів років.

Було виявлено понад 60 різних слідів в одній зоні довжиною до 50 метрів і 15 метрів завширшки.

Це фізичний доказ "доісторичної прелюдії", яка дуже схожа на прелюдію відомих нам птахів, розповів почесний професор геології Університету Колорадо Мартін Локлі.

"Сучасні птахи, які проводять "церемонію видряпування" під час шлюбних ігор, зазвичай роблять це біля своїх кінцевих місць гніздування.

Тож скам'янілості свідчать про те, що динозаври збиралися тут мільйони років тому, щоб розмножуватися, а потім "осідали" поблизу", – пояснює Локлі.

Прикраси для зваблення

Великий кістяний комір навколо черепа динозаврів протоцератопсів, які належать до тієї ж сім’ї, що і трицератопси, також вважається сигналом для флірту і приваблення потенційних партнерів.

Про це науковці заявили після дослідження 30 викопних черепів.

Ця особливість не притаманна живим нині тваринам, тому палеонтологи довгий час сперечалися про те, яку функцію мали коміри та роги у цератопсів.

Учені припускали, що це необхідно для регулювання тепла тіла або захисту.

Аналіз показав, що комір утворює окрему область черепа, яка росте набагато швидше, ніж будь-яка інша частина голови.

Імовірно, на комірі був візерунок, який міг приваблювати протилежну стать і сприяти паруванню.

Науковці припускали, що така риса мала би свідчити про статевий диморфізм.

Однак у випадку з протоцератопсами дослідники дійшли висновку, що і самці, і самки мали коміри, які не сильно відрізнялися у різних статей.

Динозаврячий секс

Тож який вигляд насправді мало парування динозаврів?

Хоча більшість ссавців мають окремі отвори для виведення продуктів життєдіяльності, у багатьох інших тварин, зокрема у птахів і плазунів, є лише один – клоака.

Ключем до розуміння статевого життя динозаврів стало дослідження, під час якого науковці виявили клоаку у пситтакозавра – динозавра, розміром з лабрадора.

Про це палеонтологи з Університету Брістоля та Університету Массачусетса оголосили в журналі Current Biology на початку 2021 року.

Більшість птахів спаровуються за допомогою "клоакального поцілунку" – шляхом притискання своїми отворами. Деякі палеонтологи вважають, що динозаври могли спаровуватися так само.

Однак Джейкоб Вінтер, палеонтолог з Брістольського університету, вважає, що у самців пситтакозавра був пеніс.

Скам'яніла клоака у цього динозавра подібна до крокодилячої. А крокодили, як і деякі птахи, зокрема страуси та качки, мають пеніси.

"З того, що ми бачимо, така клоака не була би придатною для клоакальних поцілунків", – пояснює Вінтер.

На думку науковця, динозаври займалися генітальним сексом із пенетрацією (проникненням).

Учені вперше вивчали клоаку динозаврів, тому значна частина механіки сексу динозаврів кидає виклик уяві.

"Що якби ваше тіло вкрилося потенційно смертельними шипами (як, наприклад, у страшного ззовні кентрозавра), і будь-які спроби сексу могли би призвести до кастрації або смерті?" – пише BBC Earth.

У такому випадку, спаровування було б дуже делікатною операцією.

Особливо це стосується таких істот, як стегозавр, із його ​​броньованими щитами і загостреним хвостом.

Якщо самець не подобається самці, а він розгойдує шипастим хвостом навколо неї, це проблема, каже Дін Ломакс.

Можливо, стегозаври рухалися разом хвостом до хвоста для швидкого клоакального поцілунку.

"Потенційно, самець міг ставати ззаду, але я думаю, що це малоймовірно через тертя шипів. Можливо, самка стегозавра лежала, а самець розміщувався збоку від неї", – припускає Ломакс.

Учені також вважають, що самка кентрозавра могла лежати на боці, а самець нависав над нею.

Утім, науковці знають точно лише одне: наразі неможливо достовірно визначити, яким було сексуальне життя динозаврів.

Вас також може зацікавити:

Не всі вони вимерли: що варто знати про динозаврів та чому в Україні немає свого Т-рекса

Вчені виявили новий вид гігантського динозавра, який жив 130 млн років тому

Вчені з'ясували, що трапилось в останній день життя динозаврів

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні