Як допомогти дитині не загубитися онлайн: 5 книг про цифрове життя

Катерина Хорощак — 4 грудня 2021, 10:30

Світ у XXI столітті – це світ безграничних можливостей, інтернету і цифрових технологій. Здається, щодня все змінюється на 180 градусів, і ми маємо адаптуватися під ці зміни. Для покоління 2000-х, народжених у цифровій ері, інтернет – це щось буденне, але без чого неможливе життя.

Проте як уберегти дитину від негативного впливу інтернету? Відповідь – батьківське виховання.

Сьогодні батьки приділяють своїм дітям більше часу, шукають шлях до порозуміння і все менше користуються радянськими шаблонами.

Тож якщо ви батьки і не знаєте, як побудувати здоровий зв’язок підлітка з віртуальним світом, не зашкодивши власним стосункам, добірка книг допоможе вам у цьому.

"Діти екранів. Як узяти найкорисніше і мінімізувати шкоду у цифрову епоху"

Джуліанна Майнер

Зазвичай батьки не мають надмірної залежності від гаджетів. Вранці потрібно зібрати дітей, потім піти на роботу, ввечері зайнятись хатніми справами, приділити час дитині і виснаженим лягти спати. І так щодня.

Тобто у дорослих набагато менше вільного часу, а в дитинстві вони й гадки не мали, що таке смартфон, тож і звички "бути в телефоні 24/7" – немає. З цього починається непорозуміння й фрази на кшталт "А в нашому дитинстві такого не було", "Поклади телефон!". Або ж вмикається радикалізм і на дитину чекає покарання.

Зазвичай після таких слів діти закриваються в собі, тримають образу, приховують своє особисте життя від батьків.

"Діти батьків, які просто обмежують використання технологій без пояснень, орієнтирів, найбільше схильні до проблемних моделей поведінки: удвічі частіше за дітей батьків-менторів отримують нелегальний доступ до порно, розміщують грубі та непристойні коментарі до дописів.

Вони також утричі частіше видають себе за однокласників, однолітків або дорослих онлайн. Заборона інтернету може деякий час працювати, але коли діти батьків-обмежувачів виходять в інтернет, їм часто не вистачає навичок, які забезпечують послідовну, безпечну та успішну онлайн-взаємодію."

Як уникнути таких проблем у своїй сім’ї? Книга стане для вас справжнім довідником, порадником та енциклопедією і як результат, ви зможете знайти компроміс між здоровим, безпечним користуванням інтернетом та здоровими стосунками з дитиною.

"Цифрове дитинство. Гаджети і ТБ. Заборонити не можна дозволити"

Мадлен Дені, Мішель Стора

Змалку ми вмикаємо немовляті мультики, після чого запускається процес постійної зацікавленості в картинках на екрані планшету, телефону, комп’ютера тощо.

У цій книжці ви прочитаєте про суть роботи гаджетів, як вони впливають на розвиток наших дітей, дізнаєтесь про всі за і проти інтерактивних ігор, знайдете поради, як правильно вибрати електронний пристрій для дитини.

Якщо ви зацікавлені в тому, щоб урізноманітнити життя своїй дитині реальним життям і не боротися з негативними наслідками цифрового світу, не стати татом чи мамою, які не довіряють дитині і перевіряють її особисте життя чи простір, вам допоможе саме ця книга.

"Комп’ютерні пристрої є частиною повсякденного життя дітей. Тому немає підстав їх забороняти. Краще стимулювати інтерес до віртуального світу, в якому вони розвиваються, але підбирати ігри відповідно до можливостей дитини та встановлювати обмеження з раннього віку".

"Дитина в умовах кризи"

Енн-Клер Кляйнденст

Довідник правильних рішень. Мабуть, всі батьки зрозуміли, що насилля, крик, заборони, погрози чи маніпулювання ніколи не стануть хорошими інструментами для вирішення проблем батьківства.

Дитячі істерики, залежність від гаджетів, брехня, постійні " я не хочу", " я не буду", " я проти" – кризові ситуації як для батьків, так і для дитини.

Ілюстрований довідник "Дитина в умовах кризи" допоможе вам знайти шляхи для правильного вирішення цих проблем. 35 різних ситуацій і 10 порад – шлях до успішного батьківства.

"Дитина опирається, щоб привернути увагу! Натрапивши на опір з боку дитини, ми можемо легко перейти в площину примушення.

Наша рішуча поза свідчить про те, що поступатися ми не збираємось! Дитині не залишається нічого, окрім як ствероджувати свою індивідуальність, тому вона може піти до кінця, незважаючи на наслідки.

1. Зробіть крок у сторону, щоб вийти з реакційної динаміки, щоб кожний отримав свій "верхній мозок"

2. Відкрийте емпатичний простір.

3. Поясніть дитині її обов’язки.

4. Активуйте співпрацю.

5. Обговоріть з нею передбачувані наслідки".

"Життя онлайн. Як уберегтися від кібербулінгу, вірусів та інших халеп в інтернеті"

Луї Стовелл

Якщо ви не почуваєте себе у безпеці, користуючись інтернетом, то в книзі Луї Стовелла ви зможете знайти велику кількість порад, про те, як себе захистити.

Як поводитись з приватними даними, інформацією, взаємодіяти з іншими користувачами? Що робити з секстингом, кібербулінгом та інтернет-шахрайством?

Підказки, поради, інструкції щодо цих питань ви можете знайти у даному виданні.

Книга унікальна тим, що її можуть читати як батьки, так і діти-підлітки, які активно користуються соціальними мережами та інформаційним простором, а якщо у вас молодші діти, то згодом ви можете самі стати для них інструктором з безпеки в інтернеті.

"Світ не наповнений монстрами, які тільки й прагнуть тобі нашкодити. Та на жаль, у ньому все ж є погані люди.

"Остерігайся того, хто:- улещує або підлизується. Він може намагатися викликати у тебе відчуття власної винятковості й завоювати твою довіру; – просить нікому не розповідати про розмову з ним, тримати її в секреті – каже тобі, що ти не можеш довіряти своїй сім’ї".


"Як це влаштоване. Смартфони"

Яна Воронкова

Якщо ви хочете стати найсучаснішими батьками, вас цікавить історія виникнення телефону, вам допоможе посібник з найважливішого гаджету сьогодення.

Ілюстроване, яскраве видання про історію смартфону з легким текстом може зацікавити дитину наукою та історією, а також покращить її знання.

Яна Воронкова пояснить всю магію науки, яка помістилась в маленьку електричну коробочку – сматфон.

"Увесь простір, який нас оточує, наповнений електромагнітними хвилями. Це і видиме світло, і невидимі оку людини інфрачервоні й ультрафіолетові хвилі.

Сигнали, що забезпечують радіозв’язок, "змушують" також говорити й показувати наші телевізори та мобілки. Завдяки електромагнітним хвилям мікрохвильова піч розігріває продукти, а рентген-апарат просвічує тіло".

Добірка підготована за сприяння видавництва "Наш формат".

Вас також може зацікавити:

Кожна 5 дитина в старшій школі спілкувалася про секс з незнайомцем в інтернеті. Опитування

Цифрові права та онлайн безпека: як захистити дітей в інтернеті

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні