Як допомогти дитині пережити вимушений переїзд під час війни? 7 порад

— 13 березня 2022, 15:33

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну мільйони українських сімей змушені покинути домівку, шукаючи більш безпечні місця для себе та своїх дітей.

Вимушений переїзд до іншого міста або ж за кордон – стрес для будь-якої дорослої людини, а для дитини й поготів.

У Центрі протидії дезінформації при Раді нацбезпеки і оборони роз'яснили, як варто поводитися з дітьми у дорозі під час війни.

Як допомогти дитині здолати примусове переміщення?

Gstockstudio/Depositphotos

Проговоріть дитині, куди ви їдете і чому це необхідно. Озвучуйте дислокацію під час дороги, адже це допоможе їй відчути, що ситуація під контролем.

Перед поїздкою запропонуйте дитині взяти її улюблену іграшку, річ або предмет. Це допоможе їй відчути зв'язок з домом та заспокойте.

Раніше ми докладно писали, як допомогти дітям подолати тривогу під час війни.

Обов'язково встановіть правила поведінки в дорозі. Поясніть, що на блокпостах потрібно поводитися тихо, не визирати з вікон та в жодному разі не виходити без дозволу з машини чи автобуса (в залежності від того, на чому пересуваєтесь).

Будьте уважними до потреб дитини – періодично запитуйте, чи не хоче вона їсти, пити чи в туалет.

Навчіть дитину проговорювати свої емоції звуками та через тіло. Наприклад, витягнути руки, стиснути кулаки чи міцно заплющити очі від злості.

У дорозі діти втомлюються швидше, ніж дорослі. Допомагайте їм опановувати втому та "перемикатися" на щось хороше. Можете запропонувати пограти в ігри.

Не забувайте дбати і про себе. Турбота про себе – це турбота і про ваших дітей. Важливо пам'ятати, що ви для них – ретранслятор ситуації та ставлення до неї.

Нагадаємо, психологиня Світлана Ройз разом з Міністерством освіти і науки розповіла, як говорити з дитиною, перебуваючи у складних життєвих обставинах – переховуючись в укритті, під час евакуації і навіть коли батьки йдуть на війну.

Вас також може зацікавити:

11-річний хлопець з Запоріжжя самостійно пішки перейшов кордон зі Словаччиною

Як годувати грудну дитину і чим замінити суміш під час війни? Поради лікарки

Як заспокоїтись і контролювати стрес? 6 методик

Як діти-переселенці можуть повернутися до навчання у інших регіонах – пояснення МОН

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні