В Україні бачили веселку навколо місяця. Що це було?

— 13 березня 2022, 18:55

Мешканці центральних, східних та південних районів України 12 березня могли спостерігати веселку навколо місяця.

Науковці з Національного антарктичного наукового центру запевнили, що це не вигадка, а фізичне явище. Воно називається "місячне гало".

Гало – оптичне явище в атмосфері, яке виникає через заломлення або відбиття світла в льодяних кристалах. Воно може виникати навколо різних джерел світла. Наприклад, від Сонця чи вуличних ліхтарів.

Вчені зазначили, що для України це явище є досить рідкісним.

Веселка навколо Місяця зі станції "Академік Вернадський"

"Коли в атмосфері накопичується велика кількість крижаних кристалів, то світло, проходячи через них, заломлюється та відбивається. Так навколо джерела світла утворюється та сама веселка – вторинне світіння. Часто причиною гало є перисто-шаруваті хмари: вони майже прозорі й складаються з крижаних кристалів.

Інколи гало може висіти в небі багато годин поспіль, змінюючи колір та насиченість. Здебільшого воно має форму кола й спостерігається навкруги Сонця. Але буває й інакше, як вчора в Україні – навколо Місяця", – пояснили науковці з "Вернадського".

Веселка навколо Місяця зі станції "Академік Вернадський"

Вчені додали, що форма та колір гало можуть бути різними. Наприклад, дуги, плями, стовпи світла тощо. Вони можуть бути будь-якого кольору: від різнобарвного до білого, від насиченого до блідого.

Науковці показали, як ця веселка виглядала в районі станції "Академік Вернадський", а в коментарях до допису користувачі показали фото місячного гало, яке вони бачили.

Місячне гало в Дніпрі. Фото Ольги Сидорчук

Вас також може зацікавити:

Пауло Коельйо назвав війну в Україні "зручним виправданням русофобії" і "кризою". Реакції українців

Щоб не плакать, ми сміялись: добірка мемів про Путіна, війну і ЗСУ

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні