Як позбутися нічних кошмарів: дієві техніки

Вікторія Андрєєва — 4 квітня 2022, 14:10

Сновидіння – це результат наших дій та емоцій, які пережили за попередній день.

Під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну, тривалий стрес може стати причиною нічних жахів для багатьох людей.

В освітньому центрі Верховної ради порадили кілька дієвих технік, які допоможуть повернути здоровий сон.

Техніка флешбек

Техніку "флешбек" розробили американські психотерапевти, які працюють з посттравматичним стресовим розладом.

Її суть полягає в тому, щоб вигадати своєму жахливому сну позитивне завершення. Його треба записати, промовити вголос, бажано навіть перечитати перед сном.

Наприклад, бійцю, який вийшов з Іловайського котла, постійно снився жах. У ньому він тікає від вибуху й з розбігу падає у величезну яму. На цьому моменті чоловік кілька років прокидався в холодному поту через пережитий стрес.

Lux Graves / Unsplash

Разом із психотерапевтом, він змінив кінцівку сну. У ній стрибає не в яму, а в неглибокий басейн. Боєць мав під два метри зросту, але плавати не вмів.

Хоча до води ставиться добре, тож в альтернативній кінцівці він опиняється в басейні з теплою водою й гарними дівчатами і перебуває там з насолодою.

Українські терапевти які працювали з ним зазначили, що за кілька днів сон минув і більше не повертався.

Техніка безпека

Фактично, це розширена версія техніки "флешбеку".

Її суть в тому, щоб закінчити сон без небезпеки.

Наприклад, дівчина уві сні втікає від ґвалтівника. Вона просинається, і вигадує гарний фінал. Але її мозок запам'ятає, що вона втекла від нього тільки раз.

Тому дієвішою для психіки є кінець, коли вона втекла. Але на безпечній відстані роздивилась цього чоловіка і з'ясувала, що це її знайомий, який хотів з нею поспілкуватися.

Сюжети треба вигадувати свої власні, без використання шаблонів.

Нагадаємо, що здоровий сон є однією з базових потреб для функціонування організму. Ось тут можна знайти наукові поради про те, як заснути, мати хороший сон і не нажити безсоння.

Вас також може зацікавити:

20 днів пекла: історія студента, якому вдалося вибратися з Маріуполя

У "Охматдиті" врятували дівчинку, якій потрапив у голову уламок снаряду

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні