В Україні відкрили понад 20 кримінальних справ щодо сексуальних злочинів росіян

Яна Осадча — 4 липня 2022, 16:03

Національна поліція задокументувала понад 20 кримінальних провадженнь про вчинення російськими окупантами сексуальних злочинів.

Про це заявила заступниця міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко в інтерв’ю "Укрінформу".

"При цьому наголошую, що у цих 20 справах може бути кілька випадків сексуального насильства щодо кількох потерпілих, або скоєних кількома злочинцями. Тобто, не варто говорити, що це 20 випадків – це 20 кримінальних справ", – каже заступниця міністра.

Частина з цих проваджень передана прокуратурою у Службу Безпеки України для подальшого розслідування.

Фото: sunemotion/Depositphotos

Однак, за її словами, статистика сексуальних злочинів у повній мірі не розкриває тієї ситуації, яка відбувалася насправді.

"Ми розуміємо, що сексуальні злочини – це дуже латентні і складні злочини, коли люди не готові, не хочуть про це говорити і хочуть максимально швидко про це забути. Не кожна людина буде щодо цього звертатися (до поліції – ред.), і ми не маємо права змушувати їх переповідати ці історії", – каже вона.

За словами Катерини Павліченко, правоохоронці дізнаються про такі злочини трьома способами:

  • дзвінки, які надходять на лінію 102, і заяви у письмовому вигляді до поліції;
  • робота спеціалізованих поліцейських груп, коли вони виїжджають у населені пункти і спілкуються там з мирним населенням, запитують, що вони знають про ці злочини і чи готові вони про них повідомити;
  • соцмережі та ЗМІ.

Вона акцентувала, що наразі сексуальні злочини щодо мирного населення фіксуються не обов`язково за заявою потерпілої особи, а по статті 438 Кримінального кодексу як воєнні злочини.

[L]

"Якщо є інформація у Інтернеті, у ЗМІ щодо цієї ситуації, то це теж перевіряється і, якщо доказів більш-менш достатньо, то відкривається кримінальне провадження.

Разом з цим, не завжди вдається зібрати усю максимальну доказову базу, достатні свідчення або знайти свідків, для того, щоб сформувати належні докази, щоб потім передати їх до суду", – говорить Катерина Павліченко.

За її словами, наразі створено кілька поліцейських груп, до складу яких входять правоохоронці з досвідом роботи з домашнім насильством.

"Ці групи поліції працюють з 18 квітня на Київщині, з 10 травня – на Сумщині, з 31 травня – на Чернігівщині. На Київщині ця група працює найдовше – уже опрацьовано більше 40 населених пунктів та виявлено близько 15 випадків сексуального насильства", – розповіла заступниця міністра.

Раніше ми розповідали про те, як подбати про своє тіло після зґвалтування і уникнути небажаної вагітності.

Реклама:

Головне сьогодні