Чому не слід отримувати "паспорт" РФ в окупації і чи передбачена за це відповідальність?

Діана Кречетова — 23 серпня 2022, 18:59

Російські загарбники на тимчасово окупованих територіях намагаються примусово паспортизувати українців.

У Міністерстві юстиції України закликають громадян, які перебувають в окупації, не отримувати російський "паспорт". Відомство навело шість причин, чому не слід отримувати цей "документ".

❎️По-перше, російський паспорт – це реальна підстава для примусової мобілізації до війська країни агресора.

❎️По-друге, цей "документ" може стати шляхом до депортації, зокрема у так звану російську "глибинку": до Сибіру, Зауралля або на Далекий Схід.

Фото: Vadim4eg/Depositphotos

❎️По-третє, російський "паспорт" "діє" виключно на тимчасово окупованих територіях. При цьому на території Росії "документ" не надає жодних привілеїв, які мають громадяни РФ.

❎️Четвертою причиною Мін'юст називає "токсичність" російського паспорта, адже міжнароджа спільнота його не визнає.

❎️П'ята причина – Росія прийшла в Україну, щоб вбивати людей: військових та цивільних, дорослих та дітей, жінок та чоловіків.

"Російський "паспорт" просяк кров’ю десятків тисяч наших захисників і мирних громадян. Чи не залишиться ця кров і на ваших руках, коли візьмете до рук цей "документ"? Якщо для вас зараз весь сенс у тому, щоб ми перемогли ворога, – то не отримуйте російський "паспорт", не допомагайте окупанту", – наголошують у Мін'юсті.

❎️Шоста причина. У відомстві підкреслюють, що отримання "паспорта" РФ – це перший крок до колаборантства та пособництва ворогові, що може тягти за собою кримінальну відповідальність.

"Ніхто не сперечається, що в окупації непросто вижити без "паспорта" рф. Але краще зачекайте, не поспішайте отримувати цей "папірець". Усвідомте, що втрат від його отримання значно більше, ніж користі. Якщо у вас стоїть вибір між тим, або виїхати з тимчасово окупованої території, або залишитись і взяти паспорт, – краще виїжджати", – заявляють у підсумку в Мін'юсті.

Чи підпадає отримання "паспорта" РФ в окупації під колабораціонізм?

Адвокат юридичної фірми "Міллер" Андрій Новак наголошує, що на загарбаних росіянами територіях українці не завжди мають можливість відмовитися від російського "паспорта". У кращому випадку окупанти видаватимуть гуманітарну допомогу лише для "паспортизованих", у гіршому – люди можуть зазнати тортур або потрапити у полон через відмову від цього "документа".

"Можуть бути випадки, коли цього ніяк не можна буде уникнути. Адже невідомо, як скоро Україна деокупує захоплені території. А людям увесь цей час потрібно за щось жити і якось існувати.

Саме на цей "гачок" (йдеться про гумдопомогу) у переважній більшості випадків окупанти і заманюють людей. Адже в окупації громадяни часто можуть залишатися без засобів для існування", – підкреслив Новак у коментарі "УП. Життя".

Адвокат також резюмував, що сам факт отримання російського "паспорта" не підпадає під санкції статті Кримінального Кодексу України про колабораційну діяльність. При цьому важливо не перетнути "межу".

[L]

Отримання так званого "паспорта" РФ також не позбавляє громадянства України.

"Люди, які отримали "паспорт" РФ, все одно залишаються громадянами України. Але уже з двома паспортами. При цьому, відповідно до законодавства, Україна визнаватиме лише український паспорт. І, відповідно, у будь-яких правових відносинах вважає таких людей виключно громадянами України", наголошує Новак.

Також адвокат нагадав, що громадяни підпадатимуть під санкції статті ККУ про колабораційну діяльність, якщо вони добровільно:

  • обіймають посади у незаконних органах окупаційної "влади",
  • беруть участь у незаконних "виборах", "референдумах" та агітаціях,
  • обіймають посади у "правоохоронних органах",
  • займаються пропагандою в освітніх закладах (педагоги), навчаючи дітей за російськими програмами тощо.

У підсумку Новак зазначив:

"Громадяни, які отримали російський паспорт, але жодним чином його не використовують, за виключенням отримання "гуманітарки" або виплат, завдають Україні репутаційної шкоди, проте складу злочину тут немає".

Реклама:

Головне сьогодні