NASA зробило вражаюче фото відбитку після зіткнення двох зірок

Михайло Загородній — 13 жовтня 2022, 20:00

NASA за допомогою космічного телескопа "Джеймс Вебб" зробило дивовижне фото пилових кілець після зіткнення двох зірок, які раз на вісім років стикаються одна з одною.

Дует зірок, відомий як Вольфа-Райє 140, знаходиться на відстані більшій ніж 5000 світлових років від Землі, розповіли на сайті NASA.

Кожне кільце утворилося в результаті наближення зірок одна до одної: їхні зоряні вітри зустрічаючись стискають газ і утворюють пил.

Орбіти зірок зближують їх приблизно раз на вісім років, тобто пилові петлі позначають плин часу.

Фото зірки Вольфа-Райє

Читайте також: Фотограф із США створив найчіткіше зображення Юпітера. ФОТО

"Ми спостерігаємо за понад століттям утворення пилу з цієї системи. Це зображення також ілюструє, наскільки чутливим є цей телескоп.

Раніше ми могли побачити лише два пилові кільця за допомогою наземних телескопів. Зараз ми бачимо принаймні 17 із них", – розповів астроном Раян Лау.

На додачу до загальної чутливості телескопу, його інструмент середнього інфрачервоного діапазону (MIRI) має унікальну здатність для вивчення пилових кілець.

Прилади "Вебба" виявляють інфрачервоне світло, діапазон довжин хвиль, невидимий для людського ока.

А MIRI виявляє найдовші інфрачервоні хвилі, через що за допомогою телескопа можна бачити холодніші об’єкти, включно з пиловими кільцями.

Вольфа-Райє – це зірка O-типу, народжена з масою у 25 разів більшою , ніж у Сонця, яка наближається до кінця свого життя. Найімовірніше вона зруйнується та утворить чорну діру.

Читайте також: З’явилася за день: на Сонці помітили дивно намагнітизовану пляму. ФОТО

Реклама:

Головне сьогодні