Ґвалтував дітей 15 років: у Львові судили організатора християнських таборів Московченка

Олена Барсукова — 7 листопада 2022, 14:10

49-річного організатора християнських таборів Романа Московченка, який ґвалтував неповнолітніх дівчат, відправили на примусове лікування до психіатричної лікарні.

Галицький районний суд Львова визнав Московченка винним у 147 епізодах зґвалтувань та розбещень неповнолітніх, повідомляє Центр "Жіночі перспективи". Цю інформацію також підтвердила прессекретарка суду Юлія Румянцева у коментарі "Суспільному".

"Московченко брав участь у засіданнях суду у режимі відеоконференції з психлікарні, з ним був поряд лікар. Його стан був такий, що він був нездатний нічого розуміти і відповідати.

На екрані він був, але не реагував і на питання не відповідав. Він визнаний неосудним, тому йому призначили законного представника – його матір. Вона завжди була у залі судового засідання", – каже адвокат потерпілих дівчат Олег Іванов.

Якщо Московченко буде одужувати і медична оцінка це підтвердить, суд має повернутися до розгляду обвинувального акту.

Якщо ж він не буде одужувати, то все життя проведе у психіатричному закладі, додає Олег Іванов.

Роман Московченко/Фото з соцмереж

Хто такий Московченко і як його судили?

Львів'янин Роман Московченко організовував християнські табори, заснував офіційно не зареєстроване Молодіжно-християнське товариство "Діти Христа" і був там духовним наставником.

З 2003 по 2018 роки він також працював у навчально-виховному комплексі "Школа-гімназія святої Софії" у Львові, де також проводив зібрання МХТ "Діти Христа".

За даними слідства, Московченко оголював свій статевий орган, торкався статевих органів малолітніх дівчат, а також ґвалтував неповнолітніх.

Одна з постраждалих дівчат звернулася у центр "Жіночі перспективи" навесні 2019 року. Їй було 22 роки і вона потребувала психологічної допомоги після 10 років сексуального насильства з боку Московченка.

Завдяки організації дівчина звернулася в поліцію. Правоохоронці збирали інформацію майже рік, і у травні 2020 року виїхали на обшук помешкання Московченка.

У засновника "Дітей Христа" знайшли комп’ютери, ноутбуки, жорсткі диски, флешки з відео та фотографіями дітей.

Також доказами стали щоденники, в яких Московченко детально описував свої сексуальні стосунки з дітьми та їхню тривалість.

"Записи вів із 2005-го до початку 2020 року. Спочатку нотував від руки, а пізніше відсканував усі записи і продовжив набирати їх на комп’ютері. Ці записи стали вагомими доказами у справі", – кажуть у центрі "Жіночі перспективи".

Сторона обвинувачення подала обвинувальний акт у лютому 2021. Потерпілих дівчат у цій справі представляли адвокати Олег Іванов та Галина Федькович.

У червні 2021 року експертиза встановила, що Московченко – недієздатний, зокрема через кілька спроб самогубства, тому суд розглядав клопотання про застосування примусового лікування.

"Відтоді було дуже багато засідань, ми дослідили всі докази і 1 листопада 2022 року завершився розгляд справи, суд пішов у нарадчу кімнату і наступного дня виніс ухвалу, якою визнав його винуватим.

Жоден епізод суд не відкинув і призначив заходи примусового лікування у вигляді госпіталізації до психіатричної лікарні з посиленим наглядом", – каже Олег Іванов.

Читайте також: Як говорити з дітьми про педофілію і їх захистити. Поради експертів

Реклама:

Головне сьогодні