Як звільнити освітянина-колаборанта? Пояснює освітній омбудсмен

Діана Кречетова — 27 грудня 2022, 19:00

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов заявив, що підтримує "очищення" системи української освіти від освітян, які пішли на співпрацю з РФ.

Утім, звільняти їх необхідно у правовому полі, йдеться у заяві Служби освітнього омбудсмена.

В Україні діє принцип верховенства права, тому лише суд може позбавити педагогічного чи науково-педагогічного працівника права займатися викладацькою, педагогічною чи будь-якою іншою діяльністю на певний період.

До слова, нині, за даними Нацполіції, станом на 16 вересня відкрито 19 кримінальних проваджень за фактами колабораційної діяльності з боку освітян.

Фото: halfpoint/Depositphotos

"Не викликає сумніву базовий принцип: колабораційні діяння може встановити лише суд і винести відповідний вирок.

Але через завантаження судів великою кількістю справ, розгляд справ про колаборацію може бути досить тривалим. А в цей час працівники продовжуватимуть працювати з дітьми, і невідомо, яку інформацію будуть вкладати ці працівники в наших дітей", – зауважує Горбачов.

У зв'язку з цим омбудсмен ініціював створення робочої групи, яка розроблятиме зміни до українського законодавства щодо відповідальності педагогів-колаборантів, які дозволять діяти у правовому полі, не порушуючи Закону.

"Ці зміни мають бути ухваленими з врахуванням міжнародних стандартів захисту прав людини, щоб колаборанти не мали змоги вигравати там європейські та міжнародні суди", – наголошує Горбачов.

Процедура звільнення педагогів, які пішли на співпрацю з ворогом

Вироки для таких громадян ухвалюють суди. Водночас забезпечення виконання такого покарання, як-от позбавлення права обіймати певну посаду (звільнення) покладається на уповноважені органи з питань пробації, які мають поставити педагога, визнаного колаборантом, на облік.

Саме цей орган має надіслати керівнику освітнього закладу копію судового рішення.

Водночас якщо засуджений на час поставлення його на облік не працював, але надалі працевлаштувався, уповноважений орган з питань пробації надсилає відповідне повідомлення власнику підприємства.

Тобто самостійно керівник закладу освіти (органу управління освітою) не може офіційно дізнатися про наявність вироку про колаборацію.

Подбати про недопущення наступного працевлаштування такої особи повинен уповноважений орган з питань пробації, рішення якого є обов’язковими для роботодавця.

Водночас невирішеним є питання прийняття на роботу працівника, засудженого до покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади, зауважує омбудсмен.

"Якщо працівник приховує цей факт і прагне працевлаштуватися знову всупереч обмеженням, то найбільшим проблемним моментом стане необізнаність нового роботодавця з вироком суду. Адже згідно із законодавством такий працівник раз на шість місяців має повідомляти органи пробації про зміну місця роботи та проживання.

Отже, впродовж тривалого часу (аж до 6 місяців) він зможе працювати всупереч покаранню, яке призначив суд", – наголошує Горбачов.

При цьому він додає, що все ж є певні правові інструменти, які дозволяють звільнити такого працівника.

Читайте також: Освітній омбудсмен назвав умову, за якої російську мову можуть викладати у школах

Що робити керівнику закладу освіти після отримання копії судового рішення?

Важливо! Лише після отримання копії судового рішення, у якому зазначено про заборону обіймати посади або займатися певним видом професійної діяльності, керівник має обов’язок звільнити такого працівника.

Після цього власник підприємства/ установи/організації або уповноважений ним орган за місцем роботи засудженого зобов’язаний:

  • подати до реєстру застрахованих осіб Держреєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування відомості про підставу звільнення працівника та інформацію про позбавлення його права обіймати певні посади,
  • повідомити уповноважений орган з питань пробації про виконання судового рішення;
  • на вимогу уповноваженого органу з питань пробації надавати йому документи, пов’язані з виконанням покарання.

Водночас засуджений працівник зобов’язаний повідомляти орган з питань пробації про місце роботи і проживання чи їх зміну.

Нагадаємо, у Мін’юсті уточнили, кого з педагогів в окупації каратимуть за колабораціонізм.

Читайте також: Як вчителю в окупації не стати зрадником? Історія педагога із захопленого міста Херсонщини

Реклама:

Головне сьогодні