У людей все ще є набір генів, які відповідають за обволосіння, як у пращурів – вчені

— 12 січня 2023, 13:14

Американські дослідники знайшли у людини повний набір генів, які дозволяють обрости волоссям з ніг до голови, як було у наших первісних пращурів.

Такого висновку дійшла команда науковців з Університету Піттсбурга у США на чолі з генетикинею Амандою Ковальчик. Відповідне дослідження опублікувало видання еLife.

Згідно з висновками науковців, люди не обростають хутром через накопичення мутацій у геномі.

Досліджуючи майже 40 тисяч різних генів у 62 видів ссавців, генетики з Піттсбурзького університету США виявили механізм, що лежить в основі причини втрати волосся під час еволюції.

Це явище відоме як конвергентна еволюція. У ссавців воно призводило до втрати волосся мінімум у 9 випадках. Йдеться про слонів, деякі види щурів, дельфінів та людину.

ВІДЕО ДНЯ
Фото: CLIPAREA/Depositphotos

Причини втрати хутра у всіх видів ссавців є індивідуальними. Наприклад, для слонів це спосіб швидше втрачати тепло. Для людини – сприяння зменшенню кількості паразитів та адаптації до зміни клімату.

Попри ці відмінності, науковці виявили, що генетичні зміни у видів без хутра виникли в результаті мутацій в однакових наборах генів.

"Оскільки тварини знаходяться під еволюційним тиском втрати волосся, гени, що кодують волосся, стають менш важливими", – пояснює генетик з Університету Піттсбурга Кларк Натан.

За висновками вчених, існує велика кількість генів, про які ми знаємо досить мало інформації. Тому є припущення, що вони можуть відігравати певну роль у рості та відновленні волосся.

Команда також знайшла сотні нових генів, пов'язаних з випадінням волосся. Вони можуть виявитися важливими для людей, які намагаються відновити втрачене волосся внаслідок захворювань або хіміотерапії.

Читайте також: Вчені ізраїльського університету виявили 100 тисяч нових типів вірусів

Реклама:

Головне сьогодні