НСЗУ стверджує, що в Україні побільшало лікарів і медперсоналу під час війни

Діана Кречетова — 12 січня 2023, 16:46

ОНОВЛЕНО 17.01.2023

З 24 лютого через війну за кордон виїхало понад 14,5 мільйонів громадян, серед яких і медпрацівники. Однак дані Національної служби здоров'я України щодо кількості лікарів, які виїхали за кордон від початку війни, виглядають суперечливо.

Про це свідчить статистика НСЗУ, надана ZN.UA у відповідь на запит щодо кількості лікарів та середнього медичного персоналу по місяцях в розрізі областей.

Нацслужба здоров'я стверджує, що з 1 січня по 1 листопада 2022 року в Україні:

  • на 4% збільшилася кількість лікарів-спеціалістів (+4467),
  • на 4,2% (+1080) – лікарів первинної медичної допомоги (ПМД),
  • на 5,7% (+8961) – середнього медичного персоналу.

Від’ємні показники зазначені лише в Донецькій, Луганській та Чернігівській областях. Найбільший "приріст" лікарів-спеціалістів зафіксований у Києві – 1010 та Львівській області – 499 людей.

Інфографіка: ZN.UA

Відомо, що міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко на початку червня в ефірі національного телемарафону заявляв, що в Україні до повномасштабної війни нараховувалося близько 143 тисячі лікарів та 261 тисяча середнього медперсоналу.

Після 24 лютого, за даними реєстрів, виїхали 2273 медпрацівники, серед яких лікарі та медсестри, без урахування санітарок.

Читайте також: Як рятують людей зі сходу та чому не евакуювали поранених з "Азовсталі". Інтерв’ю з координатором "Лікарів без кордонів"

На думку журналістки і авторки запиту Алли Котляр, статистика НСЗУ свідчить про те, що установа не володіє інформацією про реальну кількість лікарів в Україні, тому не може правильно сформувати Програму медичних гарантій для населення.

Це означає, що договори отримують лікарні, які не відповідають умовам закупівлі. Вони не мають необхідного медперсоналу для надання тієї чи іншої послуги, а оплати за пакетами все одно отримують.

Начальник аналітичного управління НСЗУ Василь Півень пояснив "приріст" лікарів у статистиці на 13,9%:

"Переважно збільшення відбулось через обов’язкову дореєстрацію в ЕСОЗ середнього та молодшого персоналу, зокрема того, який не надає безпосередньо послуги відповідно до договору НСЗУ".

За його словами, протягом 2022 року у деяких областях також збільшилася кількість медпрацівників, адже там працевлаштувалися медики з тимчасово окупованих територій та зон ведення бойових дій. Зокрема, за його даними, у Рівненській, Черкаській, Полтавській, Вінницькі, Хмельницькій та Кіровоградських областях за 2022 рік кількість медичних працівників зросла на понад 20%.

У НСЗУ очікують, що кількість користувачів в ЕСОЗ зростатиме і надалі, допоки не буде зареєстровано всі 100% медичних закладів і відповідно 100% медичних працівників, що в них працюють.

Детальніше про позицію Нацслужби зродов'я можна дізнатися у матеріалі:

В Україні побільшало зареєстрованих лікарів і медперсоналу. НСЗУ пояснює причини

Нагадаємо, уряд призначив нову голову НСЗУ.

Читайте також: Вагони, сповнені болю. Історія лікарки з евакуаційного медичного потягу

Реклама:

Головне сьогодні