Чому серед кольорів веселки немає чорного, коричневого і сірого

Яна Осадча — 6 січня 2023, 15:00

Всім відомо, що веселка має 7 кольорів: червоний, оранжевий, жовтий, зелений, блакитний, синій та фіолетовий. Також існує чимало фраз, які допомагають нам запам'ятовувати кольори. Наприклад, Чапля Осінь Жде Завзято, Буде Сани Фарбувати. Або так, якщо замість слова "оранжевий" вжити "помаранчевий": Чарівна Пані – Жінка З Букетом Синіх Фіалок.

Однак чи задумувалися ми колись над тим, чому саме ці кольори містить веселка?

Веселка створюється світлом, яке проходить крізь краплі води.

Щоб ми побачили веселку, мають бути відповідні умови, пояснюють у The Conversation. Потрібні крапельки води в повітрі (дощ або навіть туман) і щоб сонце було позаду і досить низько над землею.

Фото: muha04/Depositphotos

Світло, яке йде від сонця, здається нам білим. Однак біле світло, яке ми бачимо в повсякденному житті, насправді складається з суміші різних кольорів.

Коли світло проходить крізь краплю дощу, ці кольори можуть розділятися.

Коли світло потрапляє на одну з цих маленьких кульок води, воно може змінити напрямок. Це називається "заломленням".

Хоча це і не помітно, світло поширюється хвилями. Відстань між вершинами хвилі має різну довжину для кожного кольору веселки.

Кольори – від фіолетового з найкоротшою довжиною хвилі до червоного з найдовшою – називаються "видимим спектром".

Кожна з різних довжин хвиль заломлюється на різну величину. Якщо світло потрапляє на краплю дощу під правильним кутом, заломлення розділяє довжини хвилі на різні кольори. Оскільки велика кількість світла заломлюється крізь велику кількість крапель дощу, ми бачимо ці кольори як веселку на небі.

Порядок появи кольорів визначається довжиною їх хвилі. Відомо, що веселка містить сім кольорів: червоний, оранжевий (помаранчевий), жовтий, зелений, синій, блакитний та фіолетовий. Але це не зовсім так.

Кольори у веселці зливаються один з одним, і важко сказати, де закінчується один колір і починається інший. Між ними є інші змішані кольори, наприклад бірюза між синім і зеленим.

Коричневий колір є сумішшю червоного і зеленого. Але червоні та зелені смуги у веселці розташовані не поруч, тому ми не бачимо, як вони змішуються.

Те ж саме стосується багатьох інших кольорів: якщо кольорові смуги веселки не перекриваються, вони не можуть змішуватися.

Але є два кольори, які ми ніколи не побачимо у веселці – чорний і білий.

Чорний – це відсутність кольору – це те, що ми бачимо, коли зовсім немає світла, а білий – це поєднання всіх кольорів разом.

Коли світло заломлюється краплями дощу, воно розділяє біле світло у видимий спектр, тобто воно більше не є білим.

Сірий – це суміш чорного та білого, і оскільки ми ніколи не бачимо чорного та білого у веселці, ми також не можемо побачити кольори, отримані шляхом їхнього змішування.

Читайте також: Літні люди фарбують волосся в кольори веселки. І це виглядає круто! ФОТО

Реклама:

Головне сьогодні