Слониха в німецькому зоопарку навчилася чистити банан хоботом. ВІДЕО

Тетяна Денисенко — 14 квітня 2023, 09:00

Команда дослідників зафіксувала в зоопарку Берліна, як слониха на ім'я Панг Пха використовує свій хобот для нетипової поведінки – чистки бананів. Вона очищає лише стиглі коричневі плоди і робить це швидше, ніж людина.

Про це йдеться в дослідженні команди біологів на чолі з професором нейробіології Майкла Брехта з Університету Гумбольдта, пише CNN.

Азіатська слониха, яка взяла участь у дослідженні, у 1987 році немовлям потрапила до німецького зоопарку.

"Тижнями ми приносили в зоопарк найкращий банан, який тільки могли знайти в Берліні, і вона завжди просто його їла", – сказав професор нейробіології в Університеті Гумбольдта в Берліні та старший автор дослідження Майкл Брехт.

Слоних Панг Пха. Фото: CNN

За його словами, поступово науковці зрозуміли, що слониха чистить лише коричневі фрукти, а жовті їсть зі шкіркою.

Коли Панг Пха очищає банан від шкірки, наголошує науковець, вона не ламає його ніжку і не знімає шкірку з боків одну за одною. Натомість тварина використовує свій хобот, щоб розірвати шкірку, а потім кидає банан на землю, щоб звільнити його.

Майкл Брехт додав, що бувають випадки, коли тварина все ще їсть банани цілими. Зокрема, робить це дуже швидко, коли перебуває з іншими слонами. Та коли в неї залишається лише один банан, вона збереже його, почистить та з’їсть пізніше.

Дослідники ще не з’ясували чому саме слониха чистить банани. Припускають, що це може бути пов’язано з їхнім смаком, легкістю очищення бананів на різних стадіях стиглості або ж тварина може копіювати свого доглядача.

Зі слів Майкла Брехта, здатність слонів адаптуватися до різної поведінки пов’язана з їх довгою тривалістю життя. Іноді вона становить понад 80 років.

Щоб вижити так довго, тваринам потрібно вміти реагувати на новий досвід і запам’ятовувати його, сказав науковець. Навчання є "невід’ємною частиною їхнього життя".

Cлониха в процесі очистки банана. Фото: CNN

Майкла Брехт каже, що враховуючи проблеми, з якими стикаються слони, зокрема, руйнування середовища в якому вони живуть та підпорядкування людині, здібності до навчання цих тварин можуть стати додатковою перевагою.

За його словами, це дослідження може позитивно вплинути на розуміння людьми на скільки слони розумні та потребують захисту.

Нагадаємо, чихуахуа, що мешкає у Флориді, визнали найнижчою собакою у світі та внесли до Книги рекордів Гіннеса.

Читайте також: Польща оновила правила ввозу тварин з України: що змінилось



Реклама:

Головне сьогодні