Не було жодної будівлі, яку б не пограбували росіяни: розповіді свідків окупації ЧАЕС

Тетяна Денисенко — 26 квітня 2023, 19:10

Російська армія на початку повномасштабного вторгнення протягом 36 днів окупувала Чорнобильську зону та погрожувала світові новою ядерною катастрофою.

Місцеві мешканці розповіли проєкту "Український Свідок" про події, пережиті в окупації.

Місцевий єгер на ім'я Василь розповів про літаки, що заходили з боку Білорусі в український повітряний простір.

"Вони пускали ракети, які потім долітали до Києва. Відразу розвертались і летіли назад.

Це пекло. Тяжко на це все дивитися. Тут агрофірма у нас була. Вивезли все. Приїхали на машинах, квадроциклах з кулеметами. Витягували і вивозили все, що могли. Це якась чума", – наголосив чоловік.

Зона відчуження. Фото: проєкт "Український Свідок"

Він пригадує, що окупанти шукали учасників АТО. Чоловіків змушували роздягатися і шукали татуювання.

Місцева мешканка розповіла, що важка техніка окупантів безперервно їздила біля її оселі упродовж 15 годин.

"Вони просто заїхали на БТРі як злодії і забрали за 15 хв все з магазину: цукерки, засоби жіночої гігієни. З села розстріляли у спину три людини, серед потерпілих був 14-річний хлопчик", – каже жінка.

За словами місцевих мешканців, у селі Страхолісся, що неподалік Чорнобиля панувало мародерство. Окупанти викрадали нову техніку, на яку власники ще навіть не отримали документів, розповів один з жителів Володимир.

Він працював в місцевому цеху. Бачив на власні очі, як окупанти грабували місцевих. Каже, що вони також зруйнували нещодавно відремонтовану дорогу.

Ще одна місцева мешканка розповіла, що окупанти вибивали двері і вікна у будинках.

"У Чорнобилі немає жодної будівлі, яку б вони не пограбували. Вони вкрали навіть забруднені радіацією КРАЗи. Після російських солдатів з узбіччя зникли дорожні знаки, а з дороги свіжа розмітка", – розповідають у проєкті.

Про те, як окупанти займалися мародерством під час окупації розповів заступник голови державного агентства України з управління зоною відчуження Максим Шевчук.

"Стан офісів та підприємств такий: кожна будівля пережила мародерство. Офіс агентства також розграбовано, зайти в нього можна тільки через чорний хід, бо парадний ще не перевірено на наявність мін" – зазначив заступник голови держагентства.

Згадує окупацію ЧАЕС і провідний інженер служби фізичного захисту – каже, що окупанти були у "повному спорядженні: йшли колоною з БМП та броньованими вантажівками, БТРами і танками Т-72".

Нагадаємо, співробітники ЧАЕС виконували свої обов’язки, перебуваючи в окупації.

Під час окупації російські солдати грабували все довкола. З сусіднього готелю винесли навіть ложки і виделки.

Окупанти залишали ЧАЕС, вивозячи власну побиту техніку та прихопивши награбоване обладнання, автомобілі.

Під час відступу окупанти взяли у полон українських нацгвардійців, які охороняли ЧАЕС. Частину з них повернули додому під час кількох обмінів військовополонених восени та взимку. Та значна кількість військових ще у полоні.




Реклама:

Головне сьогодні