Ректора тернопільського вишу звинувачують у плагіаті

Яна Осадча — 2 травня 2023, 16:18

Ректора Тернопільського національного педагогічного університету імені Гнатюка Богдана Буяка звинувачують у плагіаті докторської дисертації з філософії, яку він захистив у 2013 році.

Інформацію про плагіат оприлюднив журналіст Ілля Лукаш у відео.

Як йдеться у відео, колишня співробітниця вишу знайшла у науковій роботі ректора на 400 сторінок ознаки плагіату.

Факт плагіату підтвердила координаторка антиплагіатної платформи ініціативи "Дисергейт" Світлана Благодєтєлєва-Вовк. За її словами, у дисертації ректора зокрема наявні запозичення з контрольних та рефератів студентів.

"Цікаво, що робота не має жодного наукового сенсу. Де там додана вартість чи знання? Це не наука і навіть не імітація. Це псевдонаука, створена на основі фальсифікацій", говорить експертка.

ВІДЕО ДНЯ

Також журналіст посилається на висновок судового експерта Сергія Петренка, який визначив, що наукова робота Богдана Буяка містить плагіат.

У дисертації Буяка знайшли також збіги з роботами науковиці з Мелітополя Влади Білогур, яка колись балотувалася у депутати від ОПЗЖ, а у 2016-му році отримала диплом за активну участь у редколегії Омського університету.

За словами журналіста, понад 10 сторінок Буяк "запозичив" з роботи Ольги Гриви з Сімферополя, яка наразі працює в одному з університетів окупованого Криму.

Сам Богдан Буяк в інтерв’ю Іллі Лукашу заявив, що його дисертація не є плагіатом, і свого часу була перевірена усіма антиплагіатними програмами. За його словами, технічний збіг з іншими роботами склав 5%.

"Українська правда. Життя" звернулася у приймальню ректора Богдана Буяка. В університеті нам повідомили, що ректор перебуває на конференції, навряд чи знає про звинувачення і тому наразі коментарів від вишу не буде.

Нагадаємо, у липні 2022 року Тернопільський суд закрив справу проти ректора Богдана Буяка, якого підозрювали у конфлікті інтересів. У справі йшлося про те, що Буяк декілька разів підписував угоди про замовлення послуг в рекламної фірми свого рідного брата. Однак в суді йому вдалось довести, що він не знав про те, що власником фірми був його родич.

Читайте також: У НАЗЯВО розповіли, коли перевірять дисертації Лісового та Бабака на плагіат

Реклама:

Головне сьогодні