В Єрусалимі у туалетах, яким понад 2500 років, знайшли сліди виснажливої хвороби

Анастасія Поя — 27 травня 2023, 14:40

В Єрусалимі науковці дослідили вигрібні ями, які були розташовані під туалетами приблизно 2500 років, й виявили сліди чотирьох типів кишкових паразитів.

Дослідження провели вчені Кембриджського університету, повідомляють в CNN.

2,5 тисячі років тому Єрусалим був політичним і релігійним центром Ассирійської імперії, в якому проживало від восьми до 25 тисяч людей.

Науковці відібрали зразки у двох вигрібних ямах у будинках стародавньої міської еліти.

Фото: CNN/F. Vukosavović

Перший зразок взяли з особняка, який розкопали у 2019 році в районі Армон га-Наців на півдні від Єрусалима.

У будинку розташований туалет з вапняку з великим центральним отвором для дефекації та отвором, що прилягає до нього, ймовірно, для сечовипускання чоловіків.

Інший зразок науковці взяли з семикімнатного будинку в Старому місті Єрусалима.

Фото: CNN/Y. Billig

В осаді виявили чотири типи кишкових паразитів – солітера, гострика, аскариди та волосоголовця, які викликають гостре інфекційне захворювання кишківника – дизентерію.

"Дизентерія передається через фекалії, які забруднюють питну воду та їжу. Ми підозрюємо, що в стародавніх містах Близького Сходу це могло бути великою проблемою, яка виникла через перенаселеність, спеку, наявність мух і важкий доступ до води, особливо влітку", – сказав провідний автор дослідження Пірс Мітчелл.

За його словами, тоді міста будували не за планом, й в будинках не було каналізації.

"Ще не існувало змивів унітазів, і людство не мало уявлення про мікроорганізми та способи їхнього поширення. Туалети із септиками були в регіоні, але зазвичай лише для міської еліти", – додав дослідник.

Дизентерія – це захворювання шлунково-кишкового тракту, яке спричиняють бактеріальні або паразитарні інфекції. Симптомами дизентерії є діарея, лихоманка, нудота, блювота, втрата ваги та шлункові спазми.

Читайте також: Як вберегтись від кишкових інфекцій в умовах літа і війни? Поради від МОЗ

Реклама:

Головне сьогодні