Підвали "для своїх" та закриті бомбосховища. Кияни масово скаржаться на якість укриттів

Олена Барсукова — 1 червня 2023, 17:21

1 червня у Києві внаслідок ракетного обстрілу загинуло троє людей, серед яких дитина.

Вони намагалися потрапити до укриття поліклініки у Деснянському районі, але двері були зачинені – хоча ще всередині травня КМВА обіцяла відкрити всі сховища.

Після трагедії багато киян розкритикували місцеву владу, яка відповідає за сховища у столиці, а головред "Української правди" Севгіль Мусаєва закликала мера Віталія Кличка разом з журналістами УП проінспектувати столичні укриття.

Українці у соцмережах також почали розповідати про недоліки укриттів у своїх районах.

Багато хто повідомляє про закриті бомбосховища, декого не пускають у шкільні підвали, бо це нібито лише для учнів та батьків.

"УП. Життя" зібрала деякі з численних скарг жителів столиці.

Наслідки падіння уламків у Деснянському районі. Фото: КМВА

Шевченківський район

"Шевченківський район та Лукʼянівка.Там суцільні приватні магазини в підвалах, часто закриті, власники за кордоном, питання пропонують вирішувати через суд, але це не має сенсу, коли власник фактично перебуває за кордоном.

А одне місце, яке позначено на карті як укриття-бомбосховище, взагалі закрите з невідомих причин. А з яких – не знають навіть у ЖЕКУ. В будинки з підземним паркінгом не пускає охорона. Неможливо домовитись. В результаті всі сидять в коридорах", – пише Ірина Васинова.

"Я бігала по подвір'ї з дитиною, коли була тривога, а наш начальник ОСББ мене вилаяв, що я одна така дурна і не відкрив сховище! В нас він вище президента і управи на нього нема", – додає жителька Шевченківського району Світлана Слободянюк.

Оболонський район

"У дворі є школа і ліцей, де є хороші укриття, де і ховалися люди перші дні великої війни. Далі в школах цих зробили ремонти укриттів, почався навчальний сезон і дорослих перестали пускати в ті укриття.

Тільки учні. Я звернулася до голови району. Прибігли мамочки дітей: "Це укриття для дітей, ми робили там ремонти для дітей!!! Шукайте інші і піднімайте владу, щоб робили там ремонти". Я намагалася пояснити, що важлива ще відстань та скільки бігти, і ті школи для наших будинків – найближчі. Але ніт", – написала Тетяна Скрипка.

"Ходила в школу – укриття виключно для учнів та працівників закладу", – пише жителька Оболоні Олена Недождій.

"Так зване укриття у підвалі можна хіба братською могилою назвати. Але і на ній висить замок ще з осені. Можна прийти поцілувати двері при бажанні", – пише Юлія Мартинюк.

"Про які укриття мова? Вони тільки на мапі, у нашому будинку укриття – це затоплений підвал без світла та блохами. Та ще і зачинений з минулого року", – додає Крістіна Пажинська.

"Треба, щоб укриття були в кожному будинку: не виходячи з будинку, перейти в укриття через перший поверх .Тому що виходити на вулицю і бігти в укриття – це смертельно небезпечний трюк, і цьому є підтвердження. У нас набудували хмарочосів, де немає нічого для безпеки", – коментує Ольга Токаренко.

Також оболонці скаржаться, що укриття на станції метро "Мінська" відчинене лише з одного виходу.

Голосіївський район

"Школа. Два сховища, охорона не пускає людей, бо немає распорядження від керівництва", – пише жителька району Ольга Козелецька.

"Є паркінг, який певний період часу був відкритий, та був дуже багатьом як укриття. З січня постійно закритий", – додає Оксана Терещенко.

"Під час тривоги в денний час біля входу стояла жінка та впускала людей, яких знала в обличчя, мене "з вулиці" не впустили, мотивуючи це тим, що дуже мало місця", – також розповідає Олена Антощук-Гафурова.

"Сховище – страшний підвал без удобств та вентиляції, давно закритий ЖЕКом. На всі скарги мешканців будинку на 1551 якась жіночка з ЖЕКу передзвонювала та рекомендувала йти в метро. Й забрати заявку", – пише Таня Колотилова.

Дніпровський район

"У Дніпровському районі те саме. З поліклініки під час тривоги людей виганяють на подвір'я", – додає жителька району Вікторія Литвиненко.

Подільський район

"Укриття на Виноградарі. Минув рік війни, укриття так і знаходиться в аварійному стані, оскільки місцева влада не виділяє коштів на ремонт, люди туди не ходять.

Легко розказувати "ходіть в укриття", але, мабуть, важко організувати ремонти і нормальну їх роботу", – пише Катерина Харченко.

Коментарі на сторінці Кличка

Соломʼянський район

"Соломʼянський район! Людей не пускають ховатись під час тривоги на територію паркінгу, бо там стоять дорогі машини! Не пускають жінок з грудними дітьми, вагітних, дітей!

Викликали поліцію, мешканці дому зібрали підписи і звернулися до КМДА з проханням зняти мітку з мапи укриття. Ось вам ціна за життя", – нарікає Світлана Старова.

"Зверніть увагу на закрите укриття на Академіка Білецького. Звернення результату не дало", – пише інша користувачка Зоя Колосова.

Ось ще кілька історій про укриття від киян.

"Біля мене в безпосередній близькості є два укриття – в школі і поліклініці. Обидва працювали в першій половині минулого року. Потім управління освіти Києва прийняло рішення про заборону перебування в укриттях, розташованих в школах, сторонніх осіб. Аргументували тим, що це вимога до поновлення навчального процесу.

Питання, який навчальний процес відбуваєтьсяв школі по ночах, було проігнороване", – пише Евеліна Кравченко.

"Найближче облаштоване укриття знаходиться за 300 метрів від мого будинку. Там висить замок.
Є укриття далі, воно краще – це підземна парковка. Місцеві туди нікого не пускають, крім жителів того ЖК.

Ой, згадала – є ще школа. Вдень під час тривоги завуч пускає лише учнів та вчителів", ділиться Валерія Тимофієва.

Зрештою, кияни створили петицію "Про забезпечення доступу до усіх укриттів міста Києва та встановлення укриттів на зупинках громадського транспорту".

"Я давно возмущалась і писала скаргу, щодо зачинених укриттів. Мапа укриттів є, а по факту потрапити туди немає можливості. Написано, за укриття відповідає той то, номер такий, а там не відчиняють.

В одному будинку мене і Сєрого відмовлялись пускати конс'єржі, бо в укритті речі мешканців. Прийшлось підвищити голос і погрожувати їм, щоб укриття таки відкрили. Але це все дорогоцінні хвилини, який іноді у людей абсолютно немає", – пише авторка звернення Анастасія Одінцова.

Нагадаємо, 1 червня о 3:00 у Деснянському районі біля укриття загинуло троє людей, а 10 отримали поранення. Однією з жертв стала жінка, а її дитина та чоловік вижили. Водночас ракетна атака забрала життя двох інших людей, які прямували до укриття.

У Дніпровському районі травми отримали 2 особи.

Після трагедії у Деснянському районі правоохоронці прийшли з обшуками у КМДА, до поліклініки та будівлі Деснянської РДА.

Поліція Києва відкрила кримінальне провадження, а прокуратура повідомила, що проводить слідчі дії у медзакладі, де було закрите укриття.

Також у КМДА повідомили, що столичні укриття будуть відчинені постійно.

Читайте також: Ванна, коридор чи бомбосховище: що треба знати про укриття

Реклама:

Головне сьогодні