"Наближаємося до переломних моментів": науковці назвали критерії безпеки Землі

Тетяна Денисенко — 2 червня 2023, 18:00

Вчені визначили показники безпеки нашої планети. Через людську діяльність більшість з них вже недосяжні.

Це створює загрозу для сталого життєзабезпечення та має негативний вплив на соціальну рівність, йдеться у звіті науковців, повідомляє The Guardian.

Вчені виділили кілька показників безпеки на Землі:

  • зміна клімату;
  • нестача питної води;
  • використання хімікатів для збільшення врожайності;
  • забруднення повітря;
  • недостатня підтримка екосистеми.
Фото: SashaKhalabuzar/Depositphotos

"Ми досягли того, що я називаю точкою насичення, коли межі біофізичної здатності Земної системи вже не можуть залишатися в стабільному стані. Наближаємося до переломних моментів, оскільки бачимо все більше стихійних явищ", каже один із авторів дослідження професор Йохан Рокстрьом.

Один з кроків покращення ситуації – світове рішення зберегти мінімальний рівень глобального потепління.Багато людей вже постраждало від надзвичайної спеки, посухи та повеней, тому це дуже важливо.

ВІДЕО ДНЯ

На думку науковців, щоб досягнути цілі, від 50 до 60% світу має містити природні екосистеми.

Також важливо боротися з забрудненням повітря. Оскільки, це дуже негативно впливає як на здоров’я людей, так і на погодні умови.

Щодо питної води, то за словами науковців, на будь-якій водозбірній ділянці може бути перекрито не більше за 20% стоку річок та струмків. В іншому випадку це призведе до погіршення якості води та втрати прісноводних істот, які там мешкають.

Ще одна проблема – використання хімічних речовин для збільшення врожайності. Це призводить до стоків у водні системи, які провокують цвітіння водоростей і шкідливі для людей. Тому необхідно шукати природні методи покращення врожайності.

"Лікар сказав би, що Земля зараз справді дуже хвора в багатьох областях. І це впливає на людей, які тут живуть. Ми повинні усунути не лише симптоми, а й причини", – додала співголова Комісії Землі та професорка навколишнього середовища в Університеті Амстердама Джоєта Гупта.

Вчені планують створити так звану Комісію Землі. Там працюватимуть провідні науковці з цілого світу. Їхнє завдання – створити наукову основу для цілей і методів сталого розвитку. Вони повинні виходити за межі поточної уваги до клімату та враховувати інші показники.

Нагадаємо, до 2100 року через поступові зміни температури й опадів клімат Землі може змінитися майже на половині її території.

Читайте також: Вчені NASA прогнозують збільшення повеней та посух у світі через кліматичні зміни

Реклама:

Головне сьогодні