Що потрібно знати про спаржу та як її готувати: 3 простих рецепти

15130
4 червня 2023

Сезон спаржі в самому розпалі. Окрім свіжого смаку, спаржа відома своїми корисними властивостями та надзвичайно легка в приготуванні.

Підібрали для вас кілька простих рецептів приготування спаржі за допомогою яких можна запекти, зварити, посмажити та навіть приготувати спаржу в мікрохвильовій печі. 

Що таке спаржа?

Спаржа або ж аспарагус – відомий весняний овоч. Сезонність робить спаржу достатньо дорогим продуктом, тому саме в травні-червні слід встигнути насолодитись її смаком. 

Реклама:
 Фото: AntonMatyukha/Depositphotos

На прилавках можна зустріти білу та зелену спаржу, що насправді є представниками одного виду. Різниця полягає в способі вирощування: зелені пагони ростуть над поверхнею землі, білі – під нею. В Італії було виведено сорт фіолетової спаржі, пагони якої містять рослинні барвники антоціани. Іноді аспарагус плутають зі стручковою квасолею, яка є іншим видом рослин.

У світі здавна цінували цей продукт та використовували не лише для приготування страв, а й для виготовлення ліків.  У медицині аспарагус застосовувався в Китаї, Кореї, Греції та Індії.

Читайте також: 100 суперкорисних продуктів

Які корисні властивості приховує в собі аспарагус?

 Фото: anitasstudio/Depositphotos

Поживні речовини в спаржі підтримують здоров’я серця та кісток, можуть бути корисними під час вагітності.

  • Спаржа багата фолієвою кислотою, також відомою як вітамін B9. Фолієва кислота є важливою поживною речовиною, і вона корисна для росту, наприклад, під час вагітності, дитинства та підліткового віку. Вчені вважають, що фолієва кислота  також може знизити ризик депресії.
  • Високий вміст клітковини у спаржі сприяє зниженню артеріального тиску і меншій кількості ліпопротеїнів низької щільності (тобто зменшенню "поганого" холестерину в крові). Клітковина та вода у спаржі також допомагають підтримувати нормальне травлення.
  • Наявність калію та антиоксидантів в спаржі сприяють здоров’ю серцево-судинної системи.
  • Аспарагус містить фосфор, залізо, вітамін К та кальцій, які забезпечують  здоров’я кісток та попереджують остеопороз.
  • Цікавим є те, що аспарагус може впливати на запах сечі вже за кілька хвилин після його вживання. Не йдеться про шкоду для організму, просто будьте готовими до цього.

Читайте також: Яка їжа корисна для здоров'я серця, а яких продуктів краще уникати

Секрети приготування спаржі

Спаржу можна готувати багатьма способами – смажити на грилі чи сковороді, готувати на пару, варити чи запікати. Спосіб її приготування залежить лише від вашого бажання. Тож не зволікайте!

Реклама:

Ми зібрали інформацію про те, як правильно приготувати спаржу та додати свіжості на ваш стіл.

Обробка спаржі перед приготуванням

  • Перед приготуванням спаржу потрібно помити та обрізати. Найшвидший і найпростіший спосіб – тримати пагін за кінці  і згинати, поки він  не зламається десь посередині. Або ж відріжте нижній край  (1,5-2 см).  Верхня частина пагона досить ніжна і її буде легко їсти. 
  • Спробуйте очистити спаржу, щоб отримати менше відходів і елегантно подати страву. Використовуйте овочечистку або гострий ніж для очищення овочів, щоб зняти шкірку з нижньої половини кожного стебла. Так ви отримаєте спаржу з нижнім світло-зеленим кінцем.
 Фото: molka/Depositphotos

Як та скільки варити спаржу?

  • Варити спаржу потрібно протягом 1- 4 хвилин до готовності, залежно від товщини.
  • Аби спаржа після варіння мала свіжий зелений колір – злийте гарячу воду та повністю охолодіть пагони в крижаній воді. Це ідеальний спосіб приготувати спаржу, якщо ви будете подавати її охолодженою.
  • Вийміть спаржу з крижаної води та обсушіть.
  • Такий метод приготування найкраще підходить для подавання на стіл холодної спаржі або доповнення салатів.

Як приготувати спаржу на пару?

  • Спаржу зазвичай готують на пару цілими стеблами, але за бажанням її    можна нарізати шматочками. 
  • Покладіть спаржу на решітку для пароварки та поставте над киплячою водою. 
  • Накрийте кришкою і готуйте, поки спаржа не стане м’якою, від 4 до 8 хвилин, залежно від товщини стебел спаржі.
  • Спаржу, приготовану на пару, часто подають з невеликою кількістю масла та сіллю. Можна додати готову спаржу до салату.
 Фото: Patryk_Kosmider/Depositphotos

Як готувати спаржу у духовці?

  • Збризніть спаржу олією, щоб вона не пересохла в духовці. 
  • Очищену спаржу поставте в розігріту до 180 градусів духовку.
  • Готуйте страву до появи коричневого кольору та м’якості. 
  • Посипте сіллю та збризніть аспарагус лимонним соком перед подачею.

"Час залежить від того, наскільки спаржа молода й велика, а також від бажаної структури: якщо любите хрумку не запікайте її більше ніж 8 хвилин, якщо м’якшу треба 10-11 хвилин", – пише шеф-кухар Євген Клопотенко. 

 Фото: THPStock/Depositphotos

Спаржа в мікрохвильовій печі

  • Вам не здалося – навіть за допомогою такого легкого способу можна приготувати аспарагус.
  • Просто покладіть спаржу у форму для запікання, додайте 2 столові ложки води, накрийте кришкою та розігрійте в мікрохвильовці на високій потужності, поки стебла не стануть м’якими (2–3 хвилини). 
  • Дайте постояти спаржі під кришкою ще приблизно 3 хвилини.

Як приготувати спаржу на сковороді?

  • Розігрійте велику сковороду на середньому вогні. Коли вона нагріється, додайте 2 чайні ложки оливкової олії. 
  • Покладіть попередньо очищену спаржу в сковороду. При попаданні на гарячу поверхню, аспарагус шипітиме. Періодично струшуйте сковородою, поки спаржа не стане м’якою та не підрум’яниться з усіх сторін (приблизно 5-10 хвилин).
  • Посипте спаржу сіллю і, за бажанням, лимонним соком чи цедрою. 
  • Подавати страву гарячою або теплою.
 Фото: VadimVasenin/Depositphotos

3 рецепти приготування страв зі спаржею

Спаржа, запечена з часником та грибами

Інгредієнти:

  • 500 грам спаржі
  • 250 грам нарізаних грибів
  • 3 столові ложки оливкової олії 
  • 3 зубчики подрібненого часнику 
  • сіль, до смаку
  • перець чорний мелений, до смаку

Приготування:

  • Розігрійте духовку до 220 градусів. Змастіть олією велике деко або сковороду з обідком. 
  • Очищену спаржу наріжте шматочками.
  • Перемішайте спаржу та гриби у великій мисці з оливковою  олією та часником.
  • Розкладіть овочі в підготовлену форму для запікання. Посипте спаржу та гриби сіллю та меленим чорним перцем на свій смак.
  • Запікайте 12–15 хвилин, поки спаржа не стане м’якою і не підрум’яниться. 
  • Подавати в гарячому вигляді.

 Фото: fahrwasser/Depositphotos

Підсмажена спаржа з беконом

Інгредієнти:

  • 3 скибочки нарізаного бекону
  • 1 ½ чайної ложки вершкового масла
  • 500 грам свіжої спаржі, порізаної шматочками
  • 1 середня цибулина, тонко порізана
  • сіль, до смаку
  • чорний мелений, до смаку
  • 1 столова ложка тертого сиру Пармезан

Приготування:

  • Бекон викладіть на підігріту сковороду та готуйте на середньому вогні 5 хвилин до хрусткої скоринки. Не забувайте перемішувати. 
  • Злийте надлишки жиру зі сковороди.
  • Додайте вершкове масло в сковороду і дайте розтанути. 
  • Додайте порізані спаржу та цибулю
  • Приправте страву сіллю та перцем. 
  • Накрийте кришкою і готуйте, періодично помішуючи, поки спаржа не стане м’якою, приблизно 5 хвилин.
  • Перекладіть спаржеву суміш на тарілку та посипте пармезаном.
 Фото: repinanatoly/Depositphotos

Яйця Бенедикт зі спаржею й соусом Голландез 

Інгредієнти:

Для яєць і спаржі:

  • 2 яйця
  • 2 скибки хліба для тостів
  • 200 г спаржі
  • 30 г вершкового масла
  • 20 г вершкового масла (для хліба)

Для соуса Голландез:

  • 3 жовтки
  • 60 г вершкового масла
  • 1 ст. л. лимонного соку
  • 1 ч.л. води
  • 1 дрібка солі
 Фото: raptorcaptor/Depositphotos

Приготування:

Спаржа

  • Очистіть спаржу й бланшуйте 1 хвилину. 
  • Перекладіть в холодну воду, а потім на паперовий рушник. 
  • Потім обсмажте спаржу на 30 г вершкового масла 1 хвилину, додавши трохи солі.

Яйця Бенедикт

  • У невеликій каструлі закип'ятіть воду. 
  • Розбийте яйце в сито та відправте в воду варитися на 2 хвилини. 
  • Дістаньте шумівкою яйце на паперовий рушник і повторіть процедуру з другим яйцем. 

Соус Голландез 

  • Поставте на сотейник з киплячою водою миску, щоб вона не діставала до води. 
  • У невеликій мисці змішайте жовтки, воду й лимонний сік. 
  • Поставте миску на каструлю та помішуйте віничком.
  • Коли жовтки загустіють до  консистенції сметани, додайте розтоплене вершкове масло. 
  • Варіть соус ще 1 хвилину на водяній бані, безперервно помішуючи, потім знімайте миску з каструлі та продовжуйте перемішувати соус ще 1 хвилину, додайте сіль до свого смаку.
 Фото: mrsiraphol/Depositphotos

Як подавати страву:

  • Підсмажте 2 шматочки хліба на сковорідці з вершковим маслом.
  • Поріжте спаржу навпіл. 
  • Викладіть зверху на тости спаржу, на неї яйце й полийте соусом Голландез.

Читайте також: Як приготувати квасолю? 6 оригінальних рецептів бобів



Реклама: