У США нейробіологи реконструювали пісню Pink Floyd за активністю мозку людей, які її слухали

Олена Барсукова — 16 серпня 2023, 18:49

Група американських нейробіологів змогла реконструювати пісню "Another Brick in the Wall" гурту Pink Floyd за мозковою активністю людей, які її прослухали.

29-ти пацієнтам вмикали музику, фіксували їхню мозкову активність, а потім декодували ці записи за допомогою штучного інтелекту, повідомляє The Guardian.

Це перший випадок, коли пісня була розшифрована із записів електричної активності мозку. Відповідні результати описали у дослідженні в журналі PLoS Biology.

Вчені сподіваються, що відкриття допоможе відновити мовлення у пацієнтів, яким важко спілкуватися через неврологічні захворювання, інсульт.

"Музика за своєю природою є емоційною та просодичною – вона має ритм, наголос, акцент та інтонацію. Вона містить набагато більший спектр речей, ніж обмежені фонеми будь-якої мови, що може додати ще один вимір для декодера", – каже професор Університету Каліфорнії Роберт Найт.

Фото: file404/Depositphotos

Команда проаналізувала записи мозку 29 пацієнтів, коли їм програвали трихвилинний фрагмент пісні гурту Pink Floyd з альбому The Wall 1979 року.

Мозкову активність добровольців фіксували шляхом розміщення електродів безпосередньо на поверхні їхнього мозку, коли вони проходили операцію для лікування епілепсії.

Раніше цим же науковцям вдалося розшифрувати з активності мозку почуті слова та навіть речення, яке хотів сказати паралізований чоловік.

У дослідженні використовували записи з відділів мозку, де обробляються звуки. Науковці також виявили нові ділянки звивин мозку, які беруть участь у визначенні ритму, і підтвердили, що права частина мозку краще сприймає музику, ніж ліва.

Краще розуміння того, як мозок обробляє музику і мовлення, може мати практичне застосування у майбутньому.

Нагадаємо, також вчені зробили прорив у лікуванні паралічу та поставили на ноги 9 пацієнтів.

Читайте також: Рідна мова, якою розмовляє людина, може впливати на її мозок – дослідження

Реклама:

Головне сьогодні