Чому літнім людям корисно грати в ігри-головоломки онлайн? Відповідь вчених

Олена Барсукова — 13 вересня 2023, 15:23

Науковці виявили, що цифрові ігри-головоломки можуть допомогти покращити пам'ять у літніх людей.

Оскільки старіння негативно впливає на "робочу пам'ять", дослідники перевірили, чи пов'язані певні типи ігор з покращенням пам'яті, повідомляє Medical News Today.

Вчені з Йоркського університету в Англії провели дослідження, щоб з'ясувати, як гра в різні типи відеоігор впливає на пам'ять у молодих та старших людей.

Учасникам дослідження пропонували тест, під час якого потрібно виконувати різні завдання, що потребують хорошої пам'яті та зосередженості.

Виявилось, що літні люди, які грають у цифрові ігри-головоломки, вміють краще концентрувати увагу порівняно з тими, хто надає перевагу іншому типу відеоігор або не грає взагалі.

ВІДЕО ДНЯ

"Головоломки мають дивовижну здатність підтримувати розумові здібності людей похилого віку до такої міри, що рівень пам'яті та концентрації уваги у них був таким же, як у 20-річних людей, які не грали в головоломки", – сказав провідний автор дослідження доктор Джо Каттінг, який працює на кафедрі комп'ютерних наук Йоркського університету.

Водночас молоді люди, які грають у стратегічні ігри, мали кращу "робочу пам'ять" порівняно з тими, хто ніколи не практикував цього.

Свої висновки дослідники опублікували в журналі Heliyon.

Фото: Moyo Studio/GettyImages

За визначенням Національної медичної бібліотеки США (National Library of MedicineTrusted Source), робоча пам'ять – це "невелика кількість інформації, яку можна утримувати в голові і використовувати при виконанні когнітивних завдань".

Наприклад, робоча пам'ять дозволяє людині утримувати інструкції в пам'яті під час виконання різних завдань, ігнорувати відволікаючі фактори. Така пам’ять погіршується з віком.

Вчені з Йоркського університету вважають, що тип відеоігор, в які грають люди, може впливати на пам’ять.

Вони побачили кращі показники у людей старшого віку, які грали в цифрові ігри-головоломки, та у молодих людей, які грали в стратегічні ігри.

У дослідженні взяли участь 482 людей. Більшість із них (297) – жінки. Вік учасників коливався від 18 до 81 року: вчені зараховували їх до молодшої групи (18-30 років) або до старшої групи (60-81 рік).

Учасники розповіли про свої ігрові звички. Дослідники врахували всі цифрові ігри, зокрема аркади, ігри на комп’ютері, консолі та в мобільних застосунках.

Виділили основні типи ігор:

  • екшн;
  • стратегія;
  • головоломка.

Учасники мали повідомити, у які ігри, з якою частотою та як довго вони грають. Потім вони проходили онлайн-тестування робочої пам'яті.

Молоді люди, які грали в стратегічні ігри, продемонстрували більший об'єм робочої пам'яті порівняно з молодими людьми, які грали в екшн-ігри.

Це здивувало дослідників, оскільки попередні дослідження показували, що гра в екшн-ігри корелюється з вищими показниками уважності.

"Схоже, що саме стратегічні елементи ігор, як-от планування та вирішення проблем, стимулюють кращу пам'ять та увагу у молодих людей.

Однак ми не бачимо такого ж ефекту у людей старшого віку, і потрібні додаткові дослідження, щоб зрозуміти, чому це так", – сказала співавторка дослідження Фіона Макнаб з факультету психології Йоркського університету.

Водночас для учасників похилого віку саме ігри-головоломки виявилися найкориснішими.

Наприклад, літні люди, які грають у цифрові головоломки, можуть ігнорувати відволікаючі фактори краще, ніж інші представники старшої вікової групи.

Нагадаємо, раніше вчені з'ясували, що користування інтернетом протягом дня може знизити ризик розвитку деменції у літніх людей.

Читайте також: Як довго люди можуть жити насправді?

Реклама:

Головне сьогодні