У Ватикані знали про звірства нацистів у Польщі: знайшли історичний лист

Яна Осадча — 18 вересня 2023, 17:58

Італійське видання опублікувало лист 1942 року, який свідчить, що у Ватикані знали про те, що нацисти в окупованій Польщі щодня вбивають у газових камерах 6 тисяч людей.

Лист знайшли в архівах Ватикану, повідомляє The Associated Press.

Знахідка спростовує аргумент Святого Престолу про те, що він не міг перевірити повідомлення дипломатів про звірства нацистів, щоб засудити їх.

Документація з ватиканських архівів, опублікована цими вихідними в італійській щоденній газеті Corriere della Sera, ймовірно, ще більше підігріє дискусію навколо Папи Пія.

Пій XII у накидці, художник Майкл Піткерн, 1951 рік. Зображення: Вікіпедія

Адже історики вже давно розходяться в думках щодо його діяльності: одні наполягають, що він використовував "тиху" дипломатію, щоб рятувати життя євреїв, а інші кажуть, що він мовчав під час Голокосту.

Італійська газета Corriere відтворює лист від 14 грудня 1942 року німецького священника-єзуїта до секретаря Пія, який міститься в книзі Джованні Коко, дослідника та архіваріуса Апостольського архіву Ватикану.

За словами Коко, цей лист був дуже важливим, оскільки містив інформацію про винищення нацистами євреїв, зокрема у печах. Надійшов він від інформованого церковного джерела у Німеччині, яке було частиною католицького антигітлерівського опору.

У листі священник, преподобний Лотар Кеніг, звертається до секретаря Пія, до преподобного Роберта Лейбера "любий друже",

і далі повідомляє, що нацисти вбивали до 6 тисяч євреїв і поляків щодня. Людей забирали з міста Рава-Руська, яке зараз належить до Львівської області в Україні, і транспортували їх до табору смерті "Белжець".

Згідно з меморіалом у Белжеці, відкритим у 2004 році, у таборі загинуло 500 тис. євреїв.

На сайті меморіалу повідомляється, що близько 3,5 тис. євреїв з Рави-Руської вже були відправлені в Белжець у 1942 році, а з 7 по 11 грудня єврейське гетто міста було ліквідовано.

"Близько 3-5 тис. людей були розстріляні на місці і 2-5 тис. людей були вивезені в "Белжець", – йдеться на сайті.

Дата листа Кеніга є важливою, оскільки вона свідчить, що кореспонденція надійшла до Пія через кілька днів після того, як гетто спорожніло.

Утім, не можна бути впевненим, що Пій бачив лист. Однак Лейбер був головним помічником Пія і служив Папі, коли він був послом Ватикану в Німеччині в 1920-х роках, що свідчить про їхні тісні робочі стосунки.

"Новизна і важливість цього документа полягає в тому, що тепер є впевненість, що Пій XII отримував від німецької католицької церкви точні й детальні новини про злочини, скоєні проти євреїв", каже Коко.

У листі Кеніг також закликав Святий Престол не оприлюднювати те, що він розкриває, оскільки боявся за своє життя та життя тих, хто надав розвіддані.

Прихильники Пія довго наполягали на тому, що він не міг рішуче виступати проти нацистів через побоювання репресій.

Нагадаємо, Папа Римський Франциск на онлайн-зустрічі з католицькою молоддю Росії 25 серпня 2023 року назвав росіян "нащадками великої Росії святих, правителів, великої Росії Петра І, Катерини ІІ, тієї імперії – великої, освіченої, великої культури та великої людяності" і закликав їх не відмовлятися від цієї спадщини.

Читайте також: Викрадену нацистами картину Василя Кандинського продали на аукціоні за рекордну суму

Реклама:

Головне сьогодні