Уряд створив службу у справах дітей: чим вона займатиметься

Яна Осадча — 29 вересня 2023, 19:24

В Україні створили Державну службу у справах дітей.

Цей орган реалізовуватиме державну політику у сфері захисту прав дітей, соціальної підтримки сімей з дітьми, розвитку сімейних форм виховання та усиновлення, повідомили у Кабінеті міністрів України, який ухвалив відповідне рішення.

"Сьогодні в Україні більше 7,5 млн дітей, які всі страждають від впливу російської агресії. Також понад 65 тис. дітей в Україні є сиротами чи позбавлені батьківського піклування. Незалежно від того, де виховуються діти - в рідній, чи прийомній родині, усі вони потребують соціальної підтримки", кажуть в уряді.

За словами міністерки соціальної політики України Оксана Жолнович, уряд створив орган, який "опікуватиметься забезпеченням прав кожної дитини". Зокрема, реалізацією права дитини на життя в родині та якісною роботою установ і органів, відповідальних за піклування про дитину.

Фото: Ruslan-Lytvyn/Depositphotos

"Україна не для інтернатів, як справедливо відзначив наш Президент. Тому, ми посилюємо координацію органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, служб у справах дітей, з тим, щоб кожна дитина змогла відчути батьківську любов", – говорить Оксана Жолнович.

Завдання новоствореної Державної служби у справах дітей полягають у:

  • координації надання соціальної підтримки та послуг сім’ям з дітьми, зокрема тим, над якими встановлено опіку чи піклування, прийомним сім’ям, сім’ям патронатних вихователів, дитячим будинкам сімейного типу, усиновлювачам;
  • моніторингу за дотриманням місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами й організаціями, фізичними особами законодавства щодо захисту прав дітей;
  • взаємодії із дипломатичними установами України за кордоном, щоб забезпечити дотримання прав дітей–громадян України та їх повернення додому.

Нагадаємо, на Буковині правоохоронці розслідують неналежні умови в місцевому інтернаті.

Читайте також: "Соціальне житло буде нескоро". Міністерка соцполітики про підтримку ВПО, усиновлення та міжнародну допомогу

Реклама:

Головне сьогодні