Пробивалися крізь лід: хворого полярника криголамом евакуювали з Антарктики до Австралії

Яна Осадча — 4 вересня 2023, 17:29

З Антарктики до Австралії евакуювали хворого учасника дослідницької експедиції.

Рятувальна операція охопила тисячі кілометрів, повідомляє CNN.

Криголамне судно RSV Nuyina пропливло понад 3 тис. км з Хобарта у Тасманії до науково-дослідної станції Кейсі в східній Антарктиці, де зараз зима, щоб надати допомогу пацієнту.

Діагноз чоловіка не оприлюднюють. Відомо лише, те, що його захворювання прогресує, і йому необхідне обстеження та медична допомога в Австралії.

Криголамне судно RSV Nuyina. Фото: antarctica.gov.au

"Нашим пріоритетом є повернення цього експедитора на Тасманію для надання необхідної спеціалізованої медичної допомоги", – заявив Робб Кліфтон, виконувач обов’язків генерального менеджера з операцій і логістики Австралійського антарктичного відділу.

Після кількох днів плавання криголаму довелося пробитися крізь морський лід, щоб дістатися до місця, достатньо близького для розміщення двох гелікоптерів, які прибули і доставили пацієнта на корабель.

"Перша фаза евакуації була виконана безпечно та успішно, і зараз судно повертається до Хобарта. За учасником експедиції доглядатимуть наші лікарі полярної медицини та медичний персонал Королівського госпіталю в спеціально обладнаному та спроєктованому медичному закладі Nuyina", – сказав Кліфтон.

Очікується, що судно прибуде в Хобарт наступного тижня, однак все залежатиме від погодних умов.

Сім’ю хворого учасника експедиції постійно інформують про стан його здоров'я.

Дослідницька станція Кейсі, розташована у північній частині півострова Бейлі на узбережжі Бадда. Це одна з трьох постійних станцій на узбережжі Антарктиди, якими керує Австралія, і де цілий рік працюють близько 150 експедиторів, які відвідують Кейсі влітку.

У зимові місяці на базі залишилося лише близько 16-20 людей.

Читайте також: Крижана подорож. Полярники розповіли 5 цікавих фактів про антарктичний туризм

Реклама:

Головне сьогодні