В Японії визнали неконституційною вимогу про стерилізацію для зміни статі

Альона Павлюк — 25 жовтня 2023, 16:12

Верховний суд Японії визнав вимогу стерилізації трансгендерних людей для зміни статі неконституційною. У постанові йдеться про те, що вона порушує право людини на щастя та є "надзвичайно інвазивною".

Про це повідомляє видання The Japan Times.

Це рішення ухвалили після позову трансгендерної жінки. Юридично вона залишається чоловіком, оскільки не робила операцію, а пройшла лише гормональну терапію.

До цього її позови відхиляли Сімейний і Високий суди. Тому жінка вирішила звернутись до Верховного суду.

Фото: [email protected]/Depositphotos

Згідно із законом 2003 року, до людей, які бажають здійснити змінити стать, є низка вимог, серед яких – відсутність репродуктивних залоз або незворотна втрата ними репродуктивної функції.

Крім того, для трансгендерного переходу вимагається мати "тіло зі статевими органами, які нагадують статеві органи осіб протилежної статі".

Суд постановив, що обов'язкове видалення репродуктивних залоз порушує статтю 13 Конституції Японії – право людини на життя, свободу і прагнення до щастя.

Також цю умову назвали "надзвичайно інвазивною" та "надто обмежувальною".

"З моменту прийняття закону (2003 рік) медичне розуміння просунулося, а лікування гендерної дисфорії стало різноманітним", – йдеться у постанові.

Цим рішенням суд скасував свій минулий вердикт від 2019 року, яким вимогу стерилізації трансгендерів визнали конституційною.

Зазначається, що з моменту набуття чинності закону про людей з гендерною дисфорією у 2004 році в Японії зареєстрували 11 919 випадків зміни статі.

Японія є однією з 18 країн, які вимагають проведення стерилізації для транспереходу. Всесвітня організація охорони здоровʼя виступає проти цієї процедури.

Нагадаємо, раніше ми писали, що у Великій Британії планують заборонити трансжінкам перебувати у жіночих лікарняних палатах.

Читайте також: "Раніше я був "Вібратор", зараз "Лагідний". Як у війську реагують на ЛГБТ-людей

Реклама:

Головне сьогодні