Заняття йогою можуть покращити контроль над епілептичними нападами – вчені

Анастасія Поя — 11 листопада 2023, 17:30

Заняття з йоги, які включають роботу розуму і тіла, здатні знизити рівень тривожності, а також зменшити частоту епілептичних нападів у хворих.

Асана "Собака мордою вниз" може бути найкращою вправою для людей з епілепсією, йдеться у результатах дослідження, опублікованому в медичному журналі Американської академії неврології Neurology, пише Medical News Today.

Йога – це практика, що вчить слухати своє тіло і контролювати його стан. Під час занять, кожну статистичну позу тіла звуть "асаною".

У дослідженні, яке проводили в Індії, взяли участь 160 пацієнтів з епілепсією віком до 30 років.

Асана "Собака мордою вниз". Фото: lechatnoir/Getty Images

Зазначається, що в середньому люди мали один епілептичний напад протягом тижня й приймали два протисудомні препарати.

Шляхом опитування автори дослідження встановили рівень стигматизації учасників, тобто на скільки кожен з них почувається "не таким як всі" через свою хворобу.

"Стигма може впливати на життя людини багатьма способами, включаючи лікування, відвідування відділень невідкладної допомоги та погіршення психічного здоров'я.

Наше дослідження показало, що заняття йогою можуть полегшити тягар епілепсії та покращити загальну якість життя", – сказав автор дослідження та невролог з Всеіндійського інституту медичних наук у столиці Індії Нью-Делі, Манджарі Тріпаті.

Читайте також: Карантинна йога замість психіатра. Особистий досвід

Потім дослідники випадковим чином відібрали групу людей для проходження курсу йога-терапії, яка містила вправи на розслаблення м'язів, дихання, медитацію, а також позитивні афірмації.

Решта людей займалася "фіктивною" йогою, де учасникам не давали інструкцій щодо двох ключових компонентів йоги, які впливають на розслаблення:

  • повільне і синхронізоване дихання;
  • увага до рухів тіла й відчуттів під час практики.

Обидві групи людей взяли участь в семи групових заняттях під наглядом тренера тривалістю від 45 до 60 хвилин протягом трьох місяців.

Їх також попросили займатися йогою вдома щонайменше п'ять разів на тиждень по 30 хвилин. Кількість занять та епілептичних нападів учасники дослідження фіксували в щоденниках.

Після трьох місяців занять йогою дослідники спостерігали за учасниками ще протягом такого самого періоду.

Читайте також: Українська йога. Оксана Сиваківська

Фото: 10'000 Hours/Getty Images

Дослідники виявили, що люди, які займалися йогою, з більшою ймовірністю мали знижене сприйняття стигми й у них більш ніж удвічі знизилася частота епілептичних нападів.

"Результати дослідження підкреслюють необхідність розглянути альтернативні методи лікування та заходи для людей з епілепсією, які стикаються зі стигматизацією.

Йога може не лише допомогти зменшити стигму, але й покращити якість життя. Нею можна займатися, використовуючи мінімальні ресурси й витрати", - сказав автор дослідження.

Автори дослідження зазначають, що недосконалість їхньої роботи полягає в тому, що учасники самостійно мали повідомити про частоту нападів й, можливо, деякі напади вони забували вказати.

Раніше ми розповідали, чому йога може шкодити.

Читайте також: Йога з тваринами? Це подвійне задоволення! ФОТО

Реклама:

Головне сьогодні