У США жінка з двома матками завагітніла в кожній з них. Діти можуть народитися в різні дні

Ірина Батюк — 15 листопада 2023, 16:46

32-річна американка Келсі Гетчер одночасно завагітніла двома дітьми, які не є двійнятами – вони розвиваються у різних матках.

Як повідомляє ABC News, жінка народилася з рідкісним захворюванням – дидельфія матки: у неї дві матки та дві шийки матки. Про це вона дізналася в 17 років.

Келсі Гетчер вагітна вчетверте. Під час кожної з трьох попередніх вагітностей вона виношувала одну дитину в одній матці. Всі діти були доношеними, вагітності протікали без ускладнень.

Однак на восьмому тижні цієї вагітності під час УЗД-огляду Келсі та її чоловік Калеб дізналися, що чекають на двох дітей і кожна з них перебуває у різних матках.

Фото з Instagram Келсі Гетчер (@doubleuhatchlings)

За словами доктора Річарда Девіса, спеціаліста з медицини матері та плоду з Університету Алабами в Бірмінгемі, де перебуває на обліку Келсі Гетчер, хоч дидельфій матки трапляється рідко, шанси завагітніти в один і той же час у кожній матці становлять приблизно "один на мільйон".

Лікар раніше читав про два подібні випадки, тому шукав когось, хто міг би поділитися досвідом, але не зміг ні з ким зв’язатися. Медики вже кілька місяців готуються до пологів Гетчер.

"Немає експерта, який би знав, як вести пацієнтку з двома матками та двома немовлятами, по одному в кожній матці. Тож ми покладаємося на наші базові знання та нормальну фізіологію вагітності, яку ми розуміємо", – каже докторка Швета Патель, акушерка-гінекологиня, яка веде вагітність Келсі Гетчер.

План полягає в тому, щоб дозволити жінці виношувати вагітність, доки і вона, і діти здорові. Вона могла б народити кожну дитину окремо під час двох вагінальних пологів. Вони можуть відбутися протягом декількох хвилин або кількох днів. Кожна матка може скорочуватися самостійно в різний час.

Лікарі також припускають, що діти можуть народитися за допомогою кесаревого розтину.

"Ми багато розмовляли з Келсі про різні сценарії, які можуть статися. Вона може мати вагінальні пологи з обома дітьми або лише з однією, а кесарів розтин – з іншою. Можливо, зрештою доведеться робити кесарів розтин для обох вагітностей", – стверджують медики.

Читайте також: 35-річна жінка має дві матки і дві вагіни: як це можливо

Реклама:

Головне сьогодні