Тінь мужності: про психологічне здоровʼя чоловіків

Тінь мужності: про психологічне здоровʼя чоловіків

У Міжнародний день чоловіків всі акцентують увагу на мужності, силі та витривалості. Ми ж хочемо розповісти про те, що найчастіше залишається у тіні, хоча є дуже важливим, — психологічне здоров'я чоловіків. Поговоримо про те, якими можуть бути чоловіки, а не те, якими їх хочуть бачити інші.

"Я ж не військовий, які труднощі?"

Під час повномасштабного вторгнення багато чоловіків почали знецінювати власні проблеми. Ті, хто вступили до лав ЗСУ, часто не вірять, що психологи/-ині можуть їм допомогти. Більшість з тих, хто не взяв зброю до рук, відчувають провину та вважають, що не мають права "жалітися" про свої проблеми.

Переживаннями з цього приводу ділиться Ілля Луценко, менеджер з логістики БФ "Леви на джипі":

"Коли порівнюєш свої цивільні проблеми з проблемами військових, в голові виникає думка: "Чорт, не можу про це думати, є люди, яким складніше. Мої проблеми не мають права на обговорення".

До цього ще додається "не воюєш, значить не чоловік". А ще постійні втрати, великі втрати. Буває, що тиждень спілкуєшся з військовим, у вас вже якийсь емоційний звʼязок зʼявився, а потім дзвонять і кажуть, що він загинув. Боляче.

А ще допомогти всім не можеш. Коли доводиться відмовляти військовим у допомозі, бо не вистачає ресурсів, почуваєшся жахливо".

Такі емоції під час війни переживають десятки чоловіків в Україні. Саме тому важливо підтримувати їх і давати можливість ділитися своїми переживаннями.

Бути сильним для себе

"Бути сильним для когось — легко. А от бути сильним для себе — це вже важче", — каже шеф-кухар Володимир Ярославський. — Я можу самотужки долати труднощі, але мені на це потрібно дуже багато часу. Тому я працюю з психологом вже понад 5 років. Звертаюся, коли відчуваю, що не можу впоратися сам. Це швидше і в чотири рази ефективніше".

На питання про те, чи не вважає він це проявом слабкості, підприємець відповідає: "Чоловік має бути сильним, але що ж це за чоловік, якщо він не може розповісти про свої проблеми чи почуття?".

Придушення емоцій та ігнорування проблем може призвести до погіршення не лише психологічного стану, а й фізичного. Саме тому важливо бути чесним із собою та дбати про себе.

"Будь собою, чоловік, будь собою!, – радить стендап-комік і волонтер Василь Байдак. – Про своє ментальне здоров'я треба піклуватися сто відсотків, тим паче зараз. Зараз важкий час, багато проблем навколо. Варто хоча б свої внутрішні труднощі розвʼязати, тоді буде простіше існувати".

Ілля Ануфрієнко, засновник та креативний директор агенції Bickerstaff, так пояснює слабкість: "Якщо ти відчуваєш, що в тобі щось відбувається, але через соціальні стигми, суспільне несприйняття навколишнього середовища, табу або ще з якихось причин замовчуєш це, то ти не приймаєш частину себе.

Саме це і є слабкістю. А якщо ти відкрито говориш про свої почуття та думки, то це навпаки робить тебе більш цілісною особистістю та сильнішою людиною. Ти виявляєш повагу до себе. Давайте поважати себе".

"Як би ми не боролися зі стереотипами, суспільство очікує від чоловіків зібраності та непохитності. Особливо під час війни. Але емоції є у всіх. Їхнє придушення часто призводить до проблем. Так це сталося і в мене, — розповідає інфлюенсер і телеведучий Микита Добринін.

— Як наслідок, панічні атаки і тривала робота з психологом". Шоумен вже довго займається своїм емоційним здоровʼям і позитивно відгукується про цей досвід: "Робота з психологом допомагає мені зберігати сили та знаходити витримку, а ще класно прокачує особистісні навички.

Я вважаю, що чоловіки можуть і мають звертатися за допомогою, аби почуватися добре, продовжувати підтримувати свою діяльність і сімʼю".

Справжня мужність полягає не у здатності вдавати, що все добре, а у вмінні усвідомити свої проблеми та почати працювати над їхнім розвʼязанням.

Як жити далі під час війни

Багато українців втратили бажання будувати плани на майбутнє після повномасштабного вторгнення росії. Речі, які раніше приносили задоволення, перестали бути цікавими, а шукати нові причини для радості стало складно.

Своїми думками з цього приводу ділиться ресторатор Дмитро Борисов: "Знаходити сенс та жагу до життя під час повномасштабного вторгнення важко. Для мене це постійний пошук. Якщо не вдається знайти джерело для натхнення, якщо проблеми поглинають, треба шукати безпечний простір і говорити про свої почуття.

Наприклад, писати дописи в соціальних мережах, екологічно говорити з близькими людьми, знаходити волонтерські фізичні центри або лінії підтримки. Це може бути чат або телефонна розмова, де вас вислухають, підтримають і дадуть пораду"

В Україні понад рік працює Лінія психологічної підтримки для чоловіків. Проєкт створений для того, аби кожен чоловік, якому потрібна психологічна допомога, міг її отримати.

Де знайти допомогу

Щоб отримати консультацію фахівця/-чині, треба зателефонувати за номером 2345. Лінія психологічної підтримки для чоловіків безкоштовна, анонімна і працює цілодобово. Туди можна звертатися з будь-якими запитами: проблеми в сімʼї, негаразди на роботі, спалахи гніву, тривожність, депресія та інше.

Оператори та операторки Лінії — психологи й психологині з багаторічним досвідом роботи.

Допомогу можна отримати також через онлайн-чат Лінії психологічної підтримки для чоловіків. Він доступний у Viber, Telegram або на сайті Лінії. Кожен чоловік може скористатися онлайн-чатом один раз на добу. Консультація психолога чи психологині триватиме до 90 хвилин.

Якщо маєте проблеми, телефонуйте або пишіть! Памʼятайте, що піклуватися про своє емоційне здоровʼя — це важливий елемент побудови здорових стосунків із собою і тими, хто вас оточує.

Лінія психологічної підтримки для чоловіків реалізується UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення в Україні, за підтримки уряду Великої Британії у співпраці з ГО "Інноваційні соціальні рішення".

Головне сьогодні