На Сонці стався потужний вибух – утворився "вогняний каньйон". ВІДЕО

— 2 листопада 2023, 12:03

На Сонці 31 жовтня сталося виверження, через що утворився величезний "вогняний каньйон", щонайменше вдвічі ширший за США.

Як пише Space, ширина цієї сонячної прірви становить 10 тисяч км, а довжина – 100 тисяч км.

Поява вогняного каньйону пов'язана з виверженням магнітної нитки на Сонці. Сонячні магнітні нитки – це величезні дуги з наелектризованої плазми, які розташовані над поверхнею Сонця та проривають його атмосферу.

Коли магнітне поле стає нестабільним, то магнітна нитка руйнується і це призводить до величезного вибуху. Це зафіксував космічний апарат SOHO.

Фізик Кіт Стронг поділився цими неймовірними кадрами виверження на Сонці.

"Вибух був дуже потужним, і на відео можна навіть побачити, на скільки крихітною є наша планета порівняно з плазмовою ниткою", – каже фізик.

Вчені поки не визначили, чи призвело це виверження на Сонці до появи коронального викиду маси, коли заряджена плазма з корони – верхнього шару атмосфери Сонця – викидається в космос. Якщо це і сталося, то поки що невідомо, чи міг бути цей викид спрямований у бік Землі. У NASA обіцяють незабаром дати відповідь на це питання.

Але якщо хоча б частина коронального викиду маси буде спрямована в бік нашої планети, то потік плазми може викликати появу вражаючих і дуже яскравих полярних сяйв на нашій планеті ближче до кінця тижня.

Ірина Бура, "УП.Життя"

Читайте також: "На Сонці стався потужний спалах, який призвів до відключення радіозв’язку на Землі"

Реклама:

Головне сьогодні