У Землі можуть бути "поховані" рештки стародавньої планети – вчені

— 2 листопада 2023, 14:30

Вчені виявили нові докази, що Земля може містити уламки стародавньої планети Теї, пише The Guardian.

Згідно з теорією вчених, 4,5 мільярди років тому протопланета Тея розміром з Марс вдарилася об Землю з такою силою, що її уламки утворили Місяць. У той час наша рідна планета була ще "немовлям" і мала лише 85 відсотків від свого нинішнього розміру. Тож, як вважають вчені, шматки Теї досі можуть бути в мантії нашої планети.

Зіткнення призвело до того, що шматки планет розкидало у космос, і, зрештою, з цієї суміші газу і розплавленої породи утворився Місяць.

Нині ж науковці знайшли нове підтвердження теорії "гігантського зіткнення". Глибоко в нижній твердій мантії Землі, під Африкою і Тихим океаном, виявили два утворення розміром з континент. Учені називають їх великими областями з низькою швидкістю зсуву (LLVP). Вони щільніші за інші частини мантії Землі.

Ілюстрація: The Guardian

У статті журналу Nature стверджується, що насправді ці області можуть бути шматками Теї, "похованими" глибоко в Землі. Команда під керівництвом доктора Цянь Юаня з Каліфорнійського технологічного інституту провела комп’ютерне моделювання, яке показало, що якби між Землею і Теєю справді відбулося зіткнення, шматки Теї глибоко занурилися б у мантію Землі і утворилися б LLVP, які і виявили сучасні вчені.

"Я з нетерпінням чекаю майбутніх місій на Місяць. Якщо породи місячної мантії і LLVP мають однакові хімічні ознаки, то вони справді походять з Теї", – сказав Юань.

Професор Алекс Геллідей з Оксвордського університету високо оцінив статтю в Nature, але наголосив, що над цією ідеєю ще потрібно попрацювати.

Читайте також: "Астрономи виявили планету, яка може бути придатною до життя"

Реклама:

Головне сьогодні