Наріман Джелял став лауреатом чеської правозахисної премії

— 2 листопада 2023, 15:37

Перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял став лауреатом премії "Історія несправедливості". Її вручає відома правозахисна організація Чехії "Людина у біді".

Про вручення премії українському політв’язню повідомили голова Меджлісу Рефат Чубаров і міністр закордонних справ Чеської Республіки Ян Липавський.

"За дорученням близьких Нарімана Джеляла, позбавленого волі російськими загарбниками на 17 років і наразі етапованого до Сибіру, нагороду, яку вручили директор правозахисної організації "Людина в біді" пан Шимон Панек і міністр закордонних справ Чеської Республіки пан Ян Липавський, прийняв адвокат Микола Полозов", – зазначив Чубаров.

Пам'ятний знак премії буде передано на зберігання до Меджлісу кримськотатарського народу. Там він чекатиме часу, коли його зможуть вручити самому Наріману Джелялу.

Наріман Джелял. Фото з Facebook

Чубаров також висловив вдячність Наріману Джелялу як "відданому синові кримськотатарського народу, чесному та мужньому громадянину України". Він запевнив:

"Усі наші зусилля спрямовані на скоріше звільнення нашої Батьківщини – Криму – від російських окупантів та визволення всіх співгромадян – в’язнів Кремля".

Адвокат Микола Полозов розповів, що премію, яку започаткувала одна з найстаріших чеських правозахисних організацій "Людина в біді", вручають щороку. Минулоріч її лауреатом став український правозахисник Максим Буткевич, якого зараз утримують в російському полоні.

Що відомо про ув’язнення Нарімана Джеляла?

Одного з лідерів кримськотатарського національного руху Нарімана Джеляла затримали в Криму на початку вересня 2021 року. Його та ще 4 кримських татар звинуватили у підриві ділянки газопроводу в районі села Перевальне, що розташоване між Сімферополем і Ялтою в окупованому Криму.

За версією ФСБ, Наріман Джелялов був посередником між українськими розвідниками, які організували підрив, і кримчанами братами Ахтемовими, які нібито його здійснили.

21 вересня 2022 року підконтрольний Росії Верховний суд Криму оголосив вирок у справі. Нарімана Джелялова засудили до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

У кінці жовтня 2023 року уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що кримськотатарський активіст Наріман Джелял вже кілька тижнів не виходить на зв’язок з дружиною. За його даними, Джеляла етапували до Мінусінська у Східному Сибіру. Про стан його здоров’я нічого невідомо.

Нагадаємо, у вересні 2021 року "Українська правда" публікувала щоденник полоненого Нарімана Джеляла.

Читайте також: Без кримських татар сучасна Україна просто не може існувати – кембриджський професор Рорі Фіннін

Ірина Батюк, УП.Життя

Реклама:

Головне сьогодні