Світ вперше ненадовго перетнув межу потепління у 2 градуси – Служба зі зміни клімату у Європі

Ірина Батюк — 20 листопада 2023, 16:45

У п’ятницю, 17 листопада, температура Землі ненадовго перевищила критичну позначку, за якої можуть настати катастрофічні та незворотні наслідки для планети та її екосистем.

Ці дані оприлюднила видатна кліматологиня, заступниця директора Служби зі зміни клімату Copernicus у Європі Саманта Берджесс, пише CNN.

За її словами, температура була на 2,06°C вищою, ніж у 1850-1900 роках, коли люди ще не почали спалювати викопне паливо у великих масштабах, змінюючи цим природний клімат Землі.

"Це був перший день, коли глобальна температура була більш ніж на 2,06°C вищою, за рівень 1850-1900 років", – написала вона.

Інфографіка з профілю Саманти Берджес в X

Водночас те, що впродовж певного часу температура на 2,06°C перевищувала рівень так званого доіндустріального періоду, ще не означає, що світ перебуває в постійному стані потепління на більше як 2°C, додала Берджесс

Однак перетин цієї поділки вже є ознакою того, що на планеті стає дедалі тепліше і процеси на Землі рухаються до незворотності наслідків кліматичної кризи.

Те, що 17 листопада глобальна температура була в середньому на 1,17°C вищою, від рівня 1991-2020 років, робить цей день найтеплішим за всю історію спостережень, стверджує Берджесс.

17 листопада стало найтеплішим днем за всю історію спостережень

Дані Copernicus є попередніми, і знадобляться тижні, щоб підтвердити їх спостереженнями в реальному житті, зазначає CNN.

Нагадаємо, раніше ми писали, що цього року у Києві зафіксували черговий тепловий рекорд – найдовший період без морозів.

Крім того, вчений, який ще у 1980-х роках першим звернув увагу світу на парниковий ефект, попередив, що глобальне потепління пришвидшилося і людство перебуває на ранній стадії надзвичайної кліматичної ситуації.

Дослідження Британської антарктичної служби свідчить, що Західно-Антарктичний льодовиковий щит продовжить танути незалежно від того, наскільки світ скоротить викиди, які викликають нагрівання планети.

Читайте також: Зміни клімату впливають на смертність серед людей з психічними розладами – дослідження

Реклама:

Головне сьогодні